SURADNJA ŽUPANIJE I OBRTNIČKE KOMORE Osigurano 150 tisuća kuna za očuvanje obrtništva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić potpisali su Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore BBŽ za 2020. godinu od strane Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o izdvajanju Bjelovarsko-bilogorske županije u iznosu od 150 tisuća kuna, kojim se omogućava očuvanje i promocija obrtništva, te se potiče unapređenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije. Potpisom ovog Sporazuma Bjelovarsko-bilogorska županija sudjeluje u sufinanciranju projekata kandidiranja na EU fondove, sufinanciranju troškova izlaganja proizvoda i usluga obrtnika s područja županije na gospodarskim i obrtničkim sajmovima, stipendiranju naučnika u deficitarnim zanimanjima u županiji, podupire očuvanje tradicijskih obrta, osnivanje novih obrta te zapošljavanje u obrtništvu.

-Županija niz godina podupire rad obrtništva i Obrtničke komore. Potpisan ugovor namijenjen je sufinanciranju troškova izlaganja proizvoda, usluga i brojnih drugih aktivnosti – kazao je župan Damir Bajs pri potpisivanju ugovora. Dodijeljena sredstva osobito će obrtnicima biti značajna u ovo krizno vrijeme uzrokovano pandemijom koronavirusa koja je ostavila velike posljedice i u obrtničkom sektoru. Kako bi pomogla svojim obrtnicima i ublažila posljedice krize Bjelovarsko-bilogorska županija poduzela je niz mjera. Naime, u takvoj situaciji porast javnih investicija je ključan, a Bjelovarsko-bilogorska županija, iako je već sada najveći investitor na području županije, krenula je u novi investicijski ciklus.
Uz već postojeće radove na 15-ak gradilišta u županiji vrijedne 330 milijuna kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija raspisat će natječaje za još 15-ak investicija vrijednih preko 100 milijuna kuna, a vezane uz graditeljstvo i popratne industrije.
Od izuzetnog je značaja da građevinski sektor, kojem pripada gotovo 20 posto zaposlenih u gospodarstvu i obrtništvu naše županije, nije stao s radom, a tome su doprinijele brojne investicije Bjelovarsko-bilogorske županije vezane uz energetsku obnovu, ali i gradnju novih objekata u zdravstvu i školstvu poput nove zgrade bolnice i glazbene škole u Bjelovaru.

Također, s ciljem maksimalne pomoći gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi Bjelovarsko-bilogorska županija u proračunu je osigurala pet milijuna kuna.
-Ovaj sada ugovor je simbol uspješne suradnje Županije i Obrtničke koore koja traje niz godina. Jasne su pozicije jednih i drugih. Komora štiti interese obrtnika, promiče obrtništvo i nagovara mlade da se uključe u takav način života. Ja znam često reći kako je obrtništvo više od posla, to je način života cijele obitelji – kazao je Grgić.
Uz potpisani Sporazum Bjelovarsko-bilogorska županija i putem drugih mjera pruža potpore obrtnicima našega kraja, a riječ je o mjerama koje podrazumijevaju: sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove, potporu za nabavku strojeva i opreme, sufinanciranje nastupa na sajmovima, sufinanciranje uređenja poslovnih prostora, sufinanciranje otvaranja tradicijskih obrta.
Treba istaknuti i kako je interes obrtnika za županijskim mjerama sve veći, pa je tako u prošloj godini realizirano milijun i 500 tisuća kuna bespovratnih potpora, što je tri puta više nego što je to bilo 2018. godine. Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno broji 1177 obrta, što je za 5,47 posto, odnosno 61 obrt više u odnosu na godinu ranije.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!