STIGAO ODGOVOR IZ BBŽ Bajs i dalje smatra smanjenje PDV-a na 10 posto prioritetnim

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon jutrošnjeg HDZ-ovog priopćenja u kojem župana Damira Bajsa prozivaju nesposobnim i spočitavaju mu što u tri godine nije imenovao direktora turističke zajednice, stigao je i odgovor iz Bjelovarsko – bilogorske županije. Priopćenje koje potpisuje pročelnica Kabineta župana Mirna Čačić Klobučić prenosimo u cjelosti.
HDZ Bjelovarsko-bilogorske županije, dan za danom, daje priopćenje vezano uz Damira Bajsa, župana Bjelovarsko-bilogorske županije. Ovoga puta, napokon, tema nije protivljenje izgradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, već se radi o turizmu.
Kada govorimo o turizmu, HDZ je objavio predizborni program koji pokazuje njihov prijedlog kako će pomoći turizmu u vrijeme pandemije koronavirusa. Potpuno je jasno da je jedna od temeljnih odrednica stvaranje novog državnog booking portala koji bi konkurirao, s jedne strane, velikim svjetskim komercijalnim servisima i ujedno hrvatskim, ali i drugim putničkim agencijama. Da, to je čudnovata ideja bez ikakvog smislenog efekta na hrvatsko gospodarstvo i turizam.
Međutim, da je samo bjelovarsko-bilogorski župan dao kritiku onda bi možda bio problem u njemu, ali gotovo nebrojeni komentari turističkih djelatnika i poduzetnika koji to naznačuju potpuno bizarnom mjerom za opstanak hrvatskog turizma potvrđuju da očito nije usamljen.
Ono što bi se moglo uvrstiti u program ili provesti dok je HDZ-ova Vlada u mandatu bi bilo primjerice produženje mjera Vlade „3 plus 3“, osobito za OPG-e kako bi osigurali likvidnost turističkih subjekata na kontinentu, ako već žele pomoći turizmu.
Možda najvažnije od svega bi bilo da država hrvatskom turizmu, koji je ključni oslonac hrvatskog gospodarstva, pomoć uzvrati najvažnijim, smanjenjem PDV-a na 10% za sve u turizmu.
Europske države koje nemaju niti približno tolike udjele turizma u BDP-u već su smanjile stope PDV-a.
Iz priopćenja HDZ-a je potpuno jasno da oni i dalje smatraju da uvođenje državnog portala, za koji se ne zna kako bi se projekt realizirao, na koji način i kada i koliko bi to koštalo, pokazuje da oni i dalje stoje iza te ideje kao glavnog oslonca pomoći turizmu.
Što se tiče župana Damira Bajsa činjenica je da je mandat započeo kao najgori ministar turizma, prema anketama, a završio kao najbolji.
Činjenica je da se tadašnja kriza u turizmu prebrodila u društvu najuspješnijih u Europi, s porastima od 8% u dolascima i 7% u noćenjima, kada su svi bilježili minuse te da je potaknut razvoj kontinentalnog turizma, unatoč mnogima koji su smatrali da to nije ni potrebno ni moguće.
U to vrijeme, turizam na kontinentu nije bio popraćen niti jednom stranicom u katalozima Hrvatske turističke zajednice promicanja hrvatskog turizma.
Brojni programi i mjere potpore prema kontinentalnom turizmu su pokazali da je to itekako moguće i potrebno.
Upravo naša Bjelovarsko-bilogorska županija dokaz je tome. Naime, tada su bila samo 2 OPG-a koja su pružala turističke usluge, a danas ih je registriranih preko 50.
Porast dolazaka turista iznosi 171%, a noćenja 354% u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i to bez pretjerane pomoći Ministarstva turizma koje favorizira turizam na moru, pa su i ukinute potpore za oglašavanje za kontinentalni turizam u vrijeme korona krize.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!