BESPOVRATNE POTPORE Zadovoljno trljati ruke mogu gospodarstvenici, obrtnici i poljoprivrednici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija za svoje je gospodarstvenike, obrtnike i poljoprivrednike osigurala bespovratne potpore. U skladu s tim, otvoren je javni poziv za 22 mjere za koje je Županija iz proračuna osigurala pet milijuna kuna. Iako je koronaviru krizu uzrokovao prije svega po pitanju zdravlja, ne smije se zaboraviti na djelatnosti na koje je, zbog primoranog zatvaranja, koronakriza ostavila dubok trag, smatra župan, Damir Bajs.

– Ova, 2020. godina je teška i drugačija godina, njezin prvi dio obilježen je korona krizom i borbom protiv pandemije koronavirusa te brigom za zdravlje naših sugrađana. Međutim, sada smo krenuli u drugi dio godine i nadamo se da će se situacija normalizirati. Bjelovarsko-bilogorska županija do sada nije objavila niti jedan natječaj koji je predviđen programom za 2020. godinu tako da prvi natječaji koji idu su natječaji za gospodarstvu, poljoprivredu i obrtništvo. Njime želimo pokazati da se situacija normalizira i da se možemo vratiti u posao kao i prije. Raspisivanje natječaja pokazat će da se i Županija stabilizirala te da smo htjeli i simbolički reći da je sada najvažnije gospodarstvo i ljudi koji rade. Mi smo u dogovoru s našim Gospodarskom i Obrtničkom komorom već i prije napravili pomake, a to znači da smo odlučili u vrijeme korone nastaviti s onim projektima koji su bili u tijeku i raspisati nove natječaje. Prošli tjedan raspisana su četiri jer građevina je posebno pogođena ovoga trenutka i moramo im pružiti potporu – rekao je župan, Damir Bajs.

Predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije, Goran Grgić, osvrnuo se na prošlu godinu kada je, kaže, obrtništvo naše županije lani imalo iznimno dobru godinu s velikim porastom obrtnika. Zahvaljujući državnim, županijskim i mjerama nekih Gradova taj broj gotovo je održan.

– Mi ovoga trenutka imamo svega 10 obrta manje nego što smo imali na početku godine što mislimo da je dobro. Naravno, dolaze mnogi računi na naplatu koji možda nisu bili vidljivi odmah i trebat će svaka moguća potpora, potpora sa svih razina. Što se tiče županijskih mjera, naravno da su u financijskom smislu najznačajnije one iz prošlog paketa, energetski projekti za građevinski sektor koji će sigurno našim građevincima, najmanje do kraja godine, a sigurno i tijekom proljeća iduće godine osiguravati poslove. Polako počinje biti važna i ona mjera za beskamatnim kreditiranjem, pokreću se poslovi i doista nedostaje sredstava za obrtni kapital. U ovih šest mjera koje se danas predstavljaju obrtnici vide svoj interes, bit će na raspolaganju velika sredstva iz europskih fondova jer projekti su skupi. Za većinu mojih kolega ovakva pomoć je dragocjena jer je vrlo teško, pogotovo u ovakvom trenutku, financirati projekte iz kojih bi onda iz europskih i domaćih fondova mogli dobiti novac – ističe Grgić.

Sveobuhvatne mjere bespovratne potpore za poljoprivredne proizvođače za koje je osigurano 4 milijuna kuna kao i Javni poziv za prijavu projekata za korištenje mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva vrijedan milijun kuna nalaze se na službenim stranicama Bjelovarsko-bilogorske županije. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!