KOMEMORACIJA U LUGU Sjećanje na skoro 300 žrtava poraća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i bjelovarskog Ogranka Matice hrvatske, danas je na spomeničkom području gubilišta šume Lug održana komemoracija za hrvatske žrtve komunističkog režima pogubljene u poraću 1945. Na tom je mjestu 1992. pronađeno sedam grobnih jama s posmrtnim ostacima 228 osoba, dok je iste godine kasnije u šumi Trnovka na području općine Kapela pronađeno još 64 kostura. Uz domaćine, bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i gradonačelnika Daria Hrebaka, komemoraciji su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ante Deur, saborski zastupnik Miro Totgergeli, članovi obitelji ubijenih, predstavnici brojnih udruga i drugi građani. Obraćajući se prisutnima, župan Damir Bajs je istaknuo kako je Županija uložila ogromne napore da se sačuva istina o pogubljenjima nedužnih građana nakon Drugog svjetskog rata, između ostalog i kroz pokroviteljstvo dvije važne obljetnice.

-Jedna je obljetnica hrvatskih žrtava na početku Drugog svjetskog rata u Donjim Mostima, a druga ovdje u Lugu, gdje se sjećamo žrtava poraća iz 1945. – istaknuo je Bajs, koji je podsjetio kako je Županija podržala osnivanje posebnog odbora koji je otkrio imena žrtava i objavio ih u posebnoj publikaciji.

Da žrtva nevinih građana iz 1945. nikada ne smije biti zaboravljena istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Hrebak.

-Svi se mi okupljamo ovdje već dugi niz godina, a prije toga ove žrtve kojima se danas poklanjamo nisu smjele biti žrtve, mi ovdje nismo smjeli biti, a ovo kao da se dogodilo nije – kazao je Hrebak, dodajući kako možemo biti sretni što danas živimo u slobodnoj i samostalnoj zemlji u kojoj se može otvoreno govoriti o ovakvim zločinima. S tim se složio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković ukazao je na važnost prenošenja povijesne istine mladim generacijama.

-Ovdje su ljudi mučeni i ubijani bez suda, namjerno, sustavno, ovo je bilo zlo koje je počinjeno od strane od komunističkog totalitarnog sustava. O tome moramo govoriti, ne samo zbog nas koji su ovdje, ne samo zbog obitelji ubijenih, iako prvenstveno zbog njih, već i zbog mlađih naraštaja. Jer, oni neće biti upoznati s tim činjenicama, ako im mi o tim činjenicama nećemo govoriti. A narod koji zaboravlja svoje povijesne tragedije, te tragedije i ponavlja – zaključio je Jandroković.

Okupljeni su na spomenik žrtvama položili vijence, a održana je i misa zadužnica koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!