IZDAVANJE MONOGRAFIJE Cilj im je očuvanje sjećanja na najteže dane

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon radnog sastanka bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i predsjedništva Udruge 105. brigade Hrvatske vojske održana je konferencija za medije na temu zajedničke suradnje i izdavanja monografije „Ratni put 105. brigade Hrvatske vojske u Domovinskom ratu 1991-1995“. Bjelovarsko-bilogorska županija u jednoj je trećini svog prostora bila okupirana, ali i prva oslobođena u Domovinskom ratu. Jedna od brojnih postrojbi koje su u obrani domovine ostavile neizbrisiv trag, ujedno i jedna s najvećim brojem pripadnika je 105. Brigada, čiji je pripadnik bio i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Spomenuta 105. Brigada bila je aktivna u svim ratnim događanjima, ne samo na području Bjelovarsko-bilogorske županije, nego i cijele Hrvatske, a u njenom ratnom putu sudjelovalo je 10 tisuća branitelja, 92 ih je poginulo i 350 ranjeno.
FOTO: FACEBOOK BBŽ
Ratna su to događanja koja će biti prikazana u monografiji „Ratni put 105.brigade Hrvatske vojske“ koja je pri kraju izrade, a u čijem je izdavanju Bjelovarsko-bilogorska županija sudjelovala s 56 tisuća kuna. Za potrebe izdavanja ovog vrijednog djela, čiju je izradu započeo dr.sc. Željko Karaula, napravljeno je istraživanje ratnog puta 105. brigade Hrvatske vojske od početka osnivanja 1991. godine do završetka ratnih operacija 1995. godine, pa sve do njenog rasformiranja.
Prva je to znanstvena publikacija za bilo koju postrojbu s područja Bjelovarsko-bilogorske županije čiji se ratni put znanstveno prikazuje i obrađuje.
FOTO: FACEBOOK BBŽ
I dok je monografija „Ratni put 105. brigade Hrvatske vojske u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ pred završetkom izrade, još jedno izuzetno značajno djelo koje obrađuje tematiku Domovinskog rata na našem području, već je ugledalo svjetlo dana, a riječ je o znanstvenoj publikaciji „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine“.
Riječ je o publikaciji koja je nastala kao rezultat okruglog stola održanog u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a u kojoj su objedinjene prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu „Otkos 10“, „Orkan 91“ i „Papuk 91“. Literatura je to koja se odlukom ministra obrane koristi na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr.Franjo Tuđman“. Bjelovarsko-bilogorska županija daje veliki pijetet žrtvama Domovinskog rata, a dajući podršku projektima i radu braniteljskih udruga u godišnjem iznosu od milijun kuna, sudjeluje u očuvanju sjećanja na vrijeme kada se Hrvatska borila za neovisnost. Također, Bjelovarsko-bilogorska županija želi očuvati i trajnu povezanost Županije i braniteljskih udruga koja pridonosi tome da se događanja iz Domovinskog rata nikada ne zaborave.
Branitelji s ovog područja dali su nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske braneći našu domovinu od Dubrovnika do Slavonije. Žrtva je to koju se nikada ne smije zaboraviti, a sjećanje na naše branitelje te dignitet Domovinskog rata mora se očuvati za buduće generacije, smatraju u Županiji.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!