NOVA NADA Oživljena proizvodnja u Ribnjačarstvu i Suverniru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KONČANICA/SIRAČ – Ribnjačarstvo Končanica ima povijest dugu 120 godina. Jedno je od najvećih slatkovodnih ribnjačarstava sa sigurnim plasmanom pri čemu su izvozno orijentirani, ističe direktorica Nada Lukić Kolundžić.
– Godinama smo jedan od većih izvoznika, a izvozimo u zemlje koje su u krugu Hrvatske. Osim u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, najveći dio ribe izvozimo u Mađarsku, Italiju, Češku, Poljsku, Njemačku – rekla je Lukić Kolundžić.

Unatoč tome Ribnjačarstvo Končanica se kao dio Vodoprivrede Daruvar našlo na rubu propasti, te je tek u 59. danu, u zadnji tren uspjelo izaći iz predstečaja i time spasiti 40 radnih mjesta. To je omogućeno nakon što je Bjelovarsko-bilogorska županija kupila trezorske dionice Vodoprivrede, a to je napravila s jednim ciljem – očuvanjem radnih mjesta i redovitom isplatom plaća, naglasio je za obilaska župan Damir Bajs.
– U ovom trenutku oni su pozitivni i imaju sredstava na računu – ističe Bajs.
Kako je to iz mjeseca u mjesec živjeti u grču znaju radnici županijske Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor koje je župan također obišao.
– Borili smo se za ostanak 25 godina kao i za to da živimo normalnim životom – kaže sindikalna predstavnica Vesna Cerovečki.

Agonija je nestala jer je u posljednje četiri godine kroz investicijski ciklus uloženo 13 milijuna kuna za modernizaciju i plaća sada sjeda u dan. Omela ih nije niti koronakriza za vrijeme koje su u Suvenir Arboru koji se bavi drvetom sašili desetak tisuća maski i napravili 200 vizira, kaže zamjenica ravnatelja Ana Boroš.
– Čini mi se da ćemo mi i dalje šivati maske bez obzira na naš drvni sektor koji ide isto tako ide dalje i ne staje. No, morali smo se prilagoditi – rekla je Boroš.
Zbog toga u Suveniru za krize nisu prestali raditi i ne samo da nisu otpustili radnike nego su šestero i zaposlili. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!