DAN GRADA Skromni u slavlju, ali bogati projektima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Dan Grada i blagdan svoje Župe svete Marije Magdalene danas slave Čazmanke i Čazmanci. Proslava čazmanskog rođendana zbog dobro nam znanih razloga nije nikada bila skromnija, ali iako su skromni u proslavi u Čazmi nikako nisu skromni u projektima i radu, ističe gradonačelnik Dinko Pirak.
-Radili smo u protekloj godini prilično po komunalnim pitanjima jer su to najvažnija pitanja za građane i to nam je na neki način fokus – kaže Pirak.
Sve je više u fokusu i u Čazmi povlačenje europskog novca, pa su tako u posljednje tri godine povukli oko 40 milijuna europskih kuna za uređenje dječjeg vrtića, domova, projekt Zaželi. Ipak, najveći projekt je Čazma Natura teška 26 milijuna kuna koja obuhvaća nekoliko aktivnosti.
Foto: Grad Čazma
-Od uređenja nekih zgrada u središtu i uređenja samog središta trga, lokacija bivšeg komiteta, to su sve radovi koji su u tijeku. Arboretum smo završili, uređenje lokaliteta Medjame kao prirodnog parka je u tijeku kao i uređenje kod ribarske kuće i šetnice – navodi čazmanski gradonačelnik.
Srce projekta Čazma Natura je gradnja jedinstvenog u Hrvatskoj biološkog bazena za koji se uskoro očekuje raspisivanje javne nabave, a koji bi trebao biti gotov sljedeće godine. U Čazmi nastavljaju raditi i na ostalim projektima nevezanim uz Čazmu Naturu. Svako čazmansko naselje, ističe gradonačelnik, ima vodovod i plin, a do sljedećeg gradskog rođendana prioritet stavljaju na nogostupe.
-Tu smo tanki, moram reći, jer kroz Čazmu prolaze dvije državne ceste koje su prilično prometne i upravo su nogostupi ono što građani najviše traže po našim prigradskim naseljima. Ovih dana završavamo nogostup u Vagovini, to je prilično veliko selo, a sada idemo na drugi dio ceste od Bosiljeva prema Dapcima, to je nekih sedam kilometara – najavio je prvi čovjek Čazme.
Foto: Grad Čazma
Lijepa rođendanska čestitka je i potvrda da će Čazma kao što je i obećala prepoloviti prirez – s deset će ga srezati na pet posto i to od sljedeće proračunske godine.
-Mislili smo da ćemo to uspjeti i prije napraviti, ali koronakriza čini svoje, pa i uzrokuje nedostatak novca u blagajni, ali za sljedeću proračunsku godinu svakako s tim da i sve proračunske subvencije poput naknade za novorođenčad idu dalje – kaže Pirak.
Smanjenje prireza će čazmanskom proračunu donijeti milijun kuna manje prihode, ali od toga se unatoč slabijem punjenju ne odustaje iz jednostavnog razloga – građanima žele olakšati funkcioniranje. I u Čazmi se nadaju da će pošast od epidemije koronavirusa uskoro završiti tako da mogu nastaviti normalno raditi, ali i da najveća tvrtka s tog područja, Čazmatrans, ponovno prodiše.
-Ja očekujem da će i Vlada iznaći rješenje za prijevoznike jer o Čazmatransu ovisi puno sudbina Čazmanaca i njihovih obitelji – kaže Pirak. Tada će i samom Gradu biti malo lakše, a u međuvremenu će pomagati koliko mogu.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!