OBNOVA ŠKOLA Na red došla Kapela, uskoro novi veliki projekt

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KAPELA – Potpisan je ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Mirka Pereša u Kapeli. Riječ je o europskom projektu vrijednom 2,4 milijuna kuna, čime je nastavljen investicijski ciklus Bjelovarsko-bilogorske županije u škole, vrijedan ukupno 160 milijuna kuna. Energetska obnova Osnovne škole Mirka Pereša Kapela koja podrazumijeva postavljanje vanjske ovojnice, izolaciju stropova, izolaciju podova, zamjenu vanjske stolarije, postavljanje nove LED rasvjete, poboljšanje postojećeg sustava grijanja i druge potrebne radove. Kada se obnova i završi Bjelovarsko-bilogorska županija uložit će dodatna sredstva u radove koji ne ulaze u energetsku obnovu poput bojanja zidova, novog namještaja i slično. Značit će no  to novi standard i uvjete školovanja prilagođene 21. stoljeću za učenike koji pohađaju školu u Kapeli, njih 152,  te za tridesetak njihovih nastavnika i učitelja.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ističu kako im je cilja da do kraja ovog mandata 90 posto učenika na području županije ide u novoobnovljene škole – škole 21. stoljeća.

-Energetska obnova zgrade nam je zaista potrebna. Što se tiče financiranja, 1,329 milijuna kuna smo dobili od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, 703 tisuće od Fonda za zaštitu okoliša, a preostalo je na nama i našem osnivaču. U iznos koji nam je odobren, osim navedenih radova, uključeni su još i izrada glavnog projekta, stručni nadzor, vođenje projekta, usluge koordinatora tijekom zaštite na radu tijekom građenja, energetski pregledi, izvješće i energetski certifikat. Najviše zahvaljujem županu i načelniku, koji nam itekako pomažu u radu i napretku te Bjelovarsko – bilogorskoj županiji i Općini Kapela što ulažu u našu školu. To se zaista i vidi – naglasila je Anamarija Tuškan, ravnateljica škole u Kapeli.

Da ovakva podrška nikad nije bila upitna, ne samo za Kapelu, već u škole u drugim mjestima, potvrdio je župan Damir Bajs.

-Vjerujem da će ovo što danas radimo doprinijeti standardu koji mora biti jednak svuda. Bjelovarsko-bilogorska županija je prije šest i pol godina bila posljednja u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava, a sada smo treći po apsolutnom povlačenju novca. To je napor koji smo svi zajedno napravili i jednim dijelom se odnosi i na školstvo. U tim euro projektima imamo najveći EU projekt u Hrvatskoj i najveći EU projekt u bilo kojoj županiji, a to je gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ali imamo i manje projekte. Ulaganje u školstvo je ulaganje u budućnost. 2,4 milijuna kuna koji su predviđeni za ovaj projekt neće biti dovoljni i Županija će osigurati dopunska sredstva za sve ono što nije ušlo u energetsku obnovu poput bojanja zidova, rješavanje pitanja unutarnje stolarije ili pak novog namještaja. I tek ovakvim potezom moramo napraviti razliku – kazao je župan Bajs u Kapeli i najavio daljnja ulaganja u Osnovnu školu Kapela, točnije izgradnju nove školsko-sportske dvorane.

Na ulaganjima u općinu Kapela županu je zahvalio tamošnji načelnik Danijel Kovačec.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!