PROJEKT KOMUNALCA I GRADA U lovu na soritrnicu i kompostanu vrijedne 75 milijuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarski Komunalac se, u partnerstvu s Gradom Bjelovarom, prijavio na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojemu je cilj poticati održivo gospodarenje otpadom. Riječ je o projektu sortirnice koja bi trebala biti sastavni dio budućeg recikažnog centra na Dolinama.

-Sama sortirnica vrijedna je 45 milijuna kuna, pri čemu na financijski udio Grada otpada samo 15 posto, a taj dio može biti i manji u slučaju da ćemo opet imati nacionalni fond za izravnanja. Ostatak iznosa osiguran je u europskim fondovima – otkriva bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, dodajući kako bi ovaj projekt trebao omogućiti i otvaranje desetak novih radnih mjesta. Rezultati natječaja trebali bi biti poznati do jeseni, a Hrebak vjeruje kako će bjelovarska sortirnica dobiti zeleno svjetlo, s obzirom da se na natječaj nije javilo puno jedinica lokalne samouprave.

No, Grad i Komunalac tu ne misle stati kad je riječ o ulaganjima u održivo gospodarenje otpadom. Naime, u tijeku je izrada projekta za novu kompostanu.

-Taj je projekt vrijedan oko 30 milijuna kuna, a uvjeti financiranja su isti kao i kad je riječ o sortirnici. Vjerujem kako će nam proći i taj projekt te kako će oba biti realizirana do 2023. godine – kaže Hrebak.

Ova dva projekta Komunalac i Grad pomno planiraju posljednjih godinu i pol dana. Iako Bjelovar ni sada nema problema sa zbrinjavanjem otpada, a količine odvojenog otpada iz godine u godinu rastu, realizacijom ova dva projekta učinak će biti još bolji.

-To znači da ćemo ubuduće na Doline odlagati manje mješovitog otpada te im osigurati perspektivu i potencijal, smanjiti zagađenje te 50 posto otpada koji građani Bjelovara proizvedu vraćat ćemo u sustav – kaže Hrebak, dodajući kako bi time Bjelovar, kad je riječ o gospodarenju otpadom, trebao biti među najnaprednijim gradovima u Hrvatskoj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!