BIZARNO Muškarac danima ležao mrtav, susjedi zabrinuti za zdravlje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pravu dramu proživljavali su posljednjih nekoliko dana stanari jedne zgrade u bjelovarskoj Ulici Matije Gupca. Gotovo filmski zaplet počeo je prošle subote, 1. kolovoza, kada su odlučili reagirati na neugodan vonj koji je dopirao iz jednog od prizemnih stanova njihove zgrade, popraćen rojevima muha. Policija i vatrogasci koje su pozvali i koji su silom ušli u stan potvrdili su njihove najcrnje slutnje – susjed koji je živio sam, preminuo je. Ostali stanari, predvođeni svojim predstavnikom Zdravkom Žigićem, kažu nam kako im je mrtvozornica kojoj je dodijeljen taj slučaj zaključila da je nesretni muškarac mrtav u stanu ležao tri do četiri dana, dakle točno u vrijeme kada su u gradu vladale nesnosne vrućine. No, pronalaskom mrtvog susjeda tek su počeli problemi za ostatak zgrade.

-To je bio neopisiv smrad, a o muhama da ne govorim, zbog čega smo, u strahu za svoje zdravlje, odmah pokazali inicijativu da se pokojnikov stan raskuži i dezinficira. Međutim, tu su nastali problemi – priča nam Žigić koji se, kaže, u ime svih stanara, prvo obratio policiji koja je nakon nemilog događaja zapečatila stan.

-Na policiji su mi kazali kako nisu ovlašteni ponovno otvarati stan, čak niti toliko da se on dezinficira, te su me uputili na Centar za socijalnu skrb, čiji je korisnik susjed bio. No, i tamo su mi rekli da mi ne mogu pomoći te su me uputili na Zavod za javno zdravstvo. Liječnica s kojom sam ondje razgovarao je kazala kako su stanari s razlogom zabrinuti za zdravlje, no ni ona mi nije mogla konkretno pomoći, već me samo uputila na komunalne redare – prepričava Žigić. Komunalni redar mu je, nastavlja naš sugovornik, kazao kako Grad nije ovlašten postupati na privatnom posjedu pa je Žigić, tvrdi, opet okušao sreću na policiji, ponovno dobivši objašnjenje kako mu na toj adresi ne mogu pomoći. Četiri dana nakon pronalaska tijela susjeda i strahovanja za zdravlje, stanari zgrade u Gupčevoj odlučili su pozvati novinare.

Susjedi kažu kako su zabrinuti za vlastito zdravlje

-Pokušajte nas razumjeti, stvarno smo zabrinuti, posebno za djecu. Zrak u hodniku nastojimo osvježiti raznim sprejevima, stalno zračimo, ali neugodan vonj i dalje se osjeća – priča nam stanarka Lidija Kovač, dodajući kako je apsurdno što se ovih dana sa svih strana poziva na održavanje higijenskih standarda zbog koronavirusa, a istovremeno, u ovakvoj situaciji, podjednako opasnoj za zdravlje, građani u svim institucijama koje bi im trebale pomoći nailaze na zatvorena vrata.

Stan nesretnog muškarca je nakon stravičnog otkrića zapečaćen

S obzirom da je informacija o ovom slučaju do nas stigla kasno poslijepodne, uoči neradnog dana, većina službi koje su kontaktirali stanovnici Gupčeve ulice bila nam je nedostupna za komentar, no nakon našeg poziva u rješavanje slučaja se uključio zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić koji je sa svojim timom u kratkom roku pronašao rješenje. Nakon okretanja niza brojeva predstavnika različitih institucija koje su na neki način povezane s ovim slučajem, uključujući i sanitarnog inspektora kojeg stanari ranije nisu tražili za savjet, dogovoreno je da rano u četvrtak ujutro, uz policijski nadzor, specijalizirana tvrtka detaljno očisti i dezinficira spomenuti stan.

-Moram naglasiti kako su sve institucije bile iznimno kooperativne, iako je riječ o specifičnoj situaciji kada se mora dobro paziti na poštivanje zakona. Ipak, tim iz Gradske uprave je pronašao rješenje za ovaj problem. Ovim putem pohvalio bih i policiju, Centar za socijalnu skrb, Komunalac i sanitarnog inspektora što su pridonijeli rješavanju ove situacije – kazao je Brajdić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!