VELIK BROJ NEPOZNANICA Škole se moraju očitovati o svojim potrebama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jasno je kako slijedi drugačiji no ikad početak nove školske godine. Zbog toga, postoji niz aktivnosti i mjera koje svaka Županija i županijski Stožer civilne zaštite moraju donijeti kako bi školska godina službeno i mogla krenula. Završni sastanak Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije u vezi spomenute teme održat će se u ponedjeljak kada će biti poznate i sve donesene odluke. No, preporuke Nacionalnog stožera već su jako dobro poznate.

– Za predškolski i školski odgoj preporučuje se nekoliko osnovnih strani. Prije svega, učenicima se mora osigurati prostor. Djeca od prvog do četvrtog razreda ne moraju nositi maske, a viši razredi mogu i ne moraju. Školski sat može se smanjiti, ovisno o potrebama. No, s obzirom na sve, moramo gledati i na materijalne uvjete koje imaju škole. Ravnateljstva su dobila upit Županije o tome kako planiraju početak nove školske godine. Imamo različite uvjete u školama, neke idu u jednu, neke u dvije smjene dok neke škole imaju više, a neke manje putnika. Sve to mora se uzeti u obzir prilikom organiziranja nastave. Bjelovarsko-bilogorska županija će osigurati oko 50 tisuća maski za učenike, učitelje i zaposlenike škola – rekao je župan Damir Bajs.

Na prostoru županije nalazi se 21 osnovna škola od kojih su neke manje, a neke veće, ističe ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica Ivana Haić.

– Mi u predmetnoj nastavi imamo od 13 do 15 učenika tako da konkretno nama neće biti teško organizirati boravak učenika predmetne nastave u jednoj prostori, a tako je i s učenicima razredne nastave. Međutim, one škole koje su u jednoj smjeni, njima je plus što mogu, ako imaju već broj učenika, prebaciti jedan broj učenika u drugu smjenu. No, škole koje rade u dvije smjene susrest će se s nizom problema kao što je potreba za online nastavom ili smanjenje razrednih odjela. Na svakom ravnateljstvu je da sa svojim učiteljima prilagode situaciju koliko mogu. Muči nas naravno veličina učionica jer su one oko 60 metara četvornih. Osnovne škole također imaju obavezu kuhanja toplog obroka. Djeca će vjerojatno konzumirati hranu u hodniku na dva do tri puta s manjim brojem učenika, ili, ako je moguće, hrana će se transportirati u same učionice. Maske su isto tako problem, pogotovo školama koje imaju velik broj putnika. Svi putnici u autobusima moraju imati maske. Vjerojatno ćemo nastavu morati prilagoditi da možda jedan dio učenika s nastavom kreće u osam sati, a drugi u osam sati i 20 minuta – rekla je Haić.

Ravnateljstva do četvrtka do 15 sati moraju dostaviti sve svoje potrebe, a nakon detaljne analize potreba od strane Županije, u ponedjeljak će se znati konačna odluka. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!