USUSRET ŠKOLI Osigurana zaštitna sredstva, ali i prsluci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija poduzela je niz aktivnosti s ciljem što bolje pripreme za funkcioniranje sustava školstva u izvanrednim okolnostima uzrokovanim epidemijom koronavirusa, istaknuo je župan Darko Koren na današnjem sastanku s ravnateljima osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova s područja te županije. Pred njima je možda i naizazovniji ikd početak nove školske godine.

Županija je kao osnivač podmetnula svoja leđa u osiguranju zaštitne opreme za škole, kupljeno je 18 tisuća maski za potrebe učenika, učitelja i profesora. Također, tu su i dezinficijensi i ostala zaštitna sredstva. Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi ove zahtjevne školske godine, a posebno županijskom Stožeru  koji ulaže sve napore da bi situacija u županiji bila što bolja. U školsku godinu krećemo kao da i nema pandemije u smislu održavanja nastave i prijevoza, no uz strogo poštivanje svih epidemioloških mjera zaštite. Vjerujem da će to biti dovoljno kako bi uz zajedničke napore i veliku odgovornost svih dionika osigurali adekvatne i sigurne uvjete za učenike i nastavnikekazao je župan, podsjetivši kako  je ministar financija Zdravko Marić kazao da će financijski teret nabave opreme podnijeti osnivači te izrazivši nadu da će za te neplanirane troškove Županija dobiti podršku Ministarstva obrazovanja i Vlade RH. Župan je zahvalio i Županijskoj upravi za ceste Koprivničko-križevačke županije i ravnatelju Dragutinu Guzaliću na partnerstvu i dugogodišnjoj suradnji u projektu podjele sigurnosnih prsluka za prvašiće koji su i ove godine podijeljeni ravnateljima osnovnih škola.

-Svake godine početak školske godine  tradicionalno počinje dodjelom sigurnosnih prsluka za učenike prvih razreda osnovnih škola koje je osigurala Županija u suradnji sa Županijskom upravom za ceste. Ove godine nažalost imamo manji broj prvašića za jedan veliki razred pa će tako ove godine u školu krenuti 969 učenika prvih razredakazao je Koren.

Ravnatelj Guzalić je istaknuo kako je, osim nabave prsluka, do sada svjetlosnom led signalizacijom i znakovima obilježeno oko 60 lokacija na području županije. postavljeno je i oko 120 radarskih uređaja koji se aktiviraju nailaskom vozila prema pješačkom prijelazu brzinom većom od 40 kilometara na sat. U projekt je dosad uloženo 1,5 milijuna kuna.

Župan Koren je zahvalio ravnateljima što vode veliku brigu oko organizacije nastave te još jednom ponovio kako na svima leži velika odgovornost.

-Mislim da smo svi svjesni situacije u kojoj smo se našli i siguran sam da svi osjećamo odgovornost prema djeci i zajednici da sve prođe u najboljem redu. Dobro smo se pripremili, vjerujem kako ćete voditi brigu da se poštuju sve epidemiološke mjere i preporuke kako bi se zaštitilo zdravlje učenika i nastavnika, svih djelatnika i njihovih obitelji. Mi ćemo učiniti sve kako bi nastavni proces bio što bolje organiziran u ovako jednom velikom školskom sustavu kakav imamo na području naše županije. Nastavit ćemo i s investicijama, velikim kapitalnim projektima izgradnje pet školskih sportskih dvorana i Centrom kompetencija koji će dodatno podići visoku razinu koju imamo u obrazovnom sektoru – naglasio je župan.

Ispred Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla je ravnateljima dodatno pojasnila upute vezane za organizaciju početka nastave utemeljene na uputama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusa HZZJ-a i MZO-a, a  koje je Županija kao osnivač osnovnih i srednjih škola uputila školskim ustanovama. Ravnateljica Vadla još je jednom naglasila kako su ključni elementi uputa sadržani u četiri elementa koja se moraju striktno poštivati, a to su pridržavanje propisane fizičke udaljenosti, nošenje zaštitne maske, pranje ruku te dezinfekcija čime će se znatno smanjiti mogućnost širenja zaraze.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!