POŠTEDA Evo tko ima pravo na ispričnicu i što o tome misle liječnici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u dogovoru s nadležnim Ministarstvom, objavio dokument u kojem se detaljno pojašnjava tko od djece ulazi u izrazito ranjive – vunerabilne skupine bolesnika, čije je zdravstveno stanje potrebno pojedinačno razmotriti, a na temelju kojeg je moguće poštedjeti dijete od nastave u školi, u većim je gradovima zabilježena navala na liječnike opće prakse od kojih roditelji traže ispričnice za svoju djecu ne bi li ih ostavili kod kuće.

Konačnu odluku, nakon konzultacija, donosi liječnik opće prakse, a s obzirom na povećani broj zahtjeva za oslobađanjem djece od odlaska u školu, liječnici su zatražili detaljne upute tko ulazi u tu skupinu bolesnika. Iz objavljenog teksta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u skupinu izrazito vulnerabilnih bolesnika ulaze oni čije je zdravstveno stanje izrazito narušeno. Riječ je o malim pacijentima koji su transplantirali organe, koji boluju od malignih bolesti, na kemoterapiji su, djeci s hematološkim malignim bolestima i bolestima koštane srži, poput leukemije, limfoma i mijeloma, te djeci koja primaju imunoterapiju. HZJZ navodi da u osjetljivu skupinu ulaze i bolesnici s teškim bolestima dišnog sustava, uključujući cističnu fibrozu, astmu i kronične opstruktivne bolesti pluća, djeca s rijetkim bolestima, kao i ona koja trebaju pomoć pri disanju. Budući da je popis podugačak, upitali smo za mišljenje Gordanu Knežević Miličić, bjelovarsku liječnicu opće prakse s dugačkim stažom, o njezinom iskustvu i trenutnom stanju u ordinaciji.

-Imam par stotina školaraca i od mene nitko od roditelja dosad nije tražio konzultacije niti ispričnicu za svoje dijete. Ja kao čovjek koji ima puno škole smatram da je škola izuzetno bitna za naš život i za razvoj naše djece. Osim što je edukativna ustanova, ona je i odgojna. Jako je bitno da se naučimo funkcionirati u grupi i društvu i stoga sam jako protiv toga da se daju ispričnice ukoliko baš nisu neophodne – kazala je doktorica Knežević Miličić dodavši kako razumije da ima osjetljive djece koju zaista treba poštedjeti i svesti mogućnost da se razbole na minimum, no sva druga djeca moraju ići u školu jer je to normalno. 
-Ta djeca su pod jednakim rizikom i kad su u svojoj kući, kad im dođu prijatelji, kad idu u posjet rodbini i kad se igraju sa svojim vršnjacima. Čak su pod većim rizikom nego u školi kada će biti zaštićeni i na odstojanju od ostalih vršnjaka – poručila je Knežević Miličić zaključivši kako djeca u ovoj neizvjesnoj situaciji koja nas je sve snašla – najbolje uče odgovornosti. Tu će, smatra liječnica, i roditelji odigrati značajnu ulogu te im kod kuće objasniti zašto moraju biti odvojeni i zašto se ne smiju grliti i ljubiti.
-Škola je nazamjenjiva i protiv toga sam da roditelji, u strahu, prenose taj strah i napetost na svoju djecu. Od zaraze ih ionako ne mogu zaštititi, a mogu od njih napraviti plahe osobe koje će se svake situacije u životu bojati. Mislim da je to apsolutno pogrešno – jasna je Knežević Miličić.

Očito se s mišljenjem struke slažu i roditelji, koji su na ovu temu, poveli raspravu i na društvenima mrežama. Naime, više od desetak bjelovarskih roditelja jasno je dalo do znanja kako im ne pada na pamet svoju djecu ostavljati kod kuće. Smatraju kako se cijeloga ljeta njihova djeca međusobno druže kroz sportska događanja, putovanja, igru i okupljanja, te kako nema nikakve potrebe ne slati ih u školske klupe. To mišljenje dijeli i majka djeteta koje pri svakoj prehladi, kako tvrdi, završi na antibioticima i s upalom pluća, a k tome je i alergičar.
-Kad sam čula da bi konzultacija s liječnikom rezultirala ispričnicom da on ne ide u školu, odustala sam od konzultacija. Kao i uvijek do sada, nadat ću se da ćemo izbjeći zdravstvene tegobe bilo koje vrste – poručila je. Svoj stav ima i majka djeteta s autizmom.
-Moje dijete je u spektru autizma i oslobođen je nošenja maske. U školu će ići jer ja u koronu kakva se opisuje – ne vjerujem. Vjerujem da postoji kao oblik gripe, no nikako kao bolest koju tretiraju kao da je riječ o kugi. I da mi je dijete potpuno zdravo, ne bih dozvolila da nosi masku jer mnogi pedijatri i znanstvenici su se izjasnili kako maska ne štiti od koronavirusa, već stvara više šteti nego koristi – oštra je ova majka koja se također od nove školske godine – nada najboljem.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!