U BJELOVARU Poznati detalji organizacije nastave, evo što školarce čeka u ponedjeljak!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarske osnovne škole u finalnoj su fazi priprema za više nego izazovni početak nove školske godine. Zbog epidemioloških smjernica, uz III. i IV. osnovnu, koje su i do sada radile po tom modelu, nastava u dvije smjene odvijat će se i u I. OŠ i II. OŠ.

-Organizirali smo se tako da će razredna nastava biti samo ujutro, a predmetna nastava u dvije smjene jer jedino na taj način možemo ispuniti sve epidemiološke smjernice – kaže ravnateljica I. OŠ Bjelovar Tatjana Landsman, čija škola je jedina u gradu u kojoj će sat trajati 45 minuta, dok je ostalima skraćen na 40.

U II. osnovnoj školi u smjenama će se izmjenjivati parni i neparni razredi. Ujutro će idućeg tjedna startati parni, od drugog do osmog, dok će poslijepodne na nastavu učenici neparnih razreda. Druga osnovna izdvaja se i po tome što je jedina u kojoj učenici predmetne nastave neće morati nositi zaštitne maske tijekom nastave.

-Radimo na tome da u učionicama osiguramo potreban 1,5 metar razmaka, a tamo gdje to neće biti moguće postavit ćemo pregrade od pleksiglasa. Na taj način želimo im osigurati što ugodniju i normalniju nastavu. Naravno, maske će za sve učenike biti obvezne prilikom dolaska u školu i tijekom kretanja u školskom hodniku, do kuhinje i sl. – pojašnjava Ines Kapša, ravnateljica II. osnovne škole Bjelovar. U tu će školu, točnije u Područnu školu Centar, tijekom prvog polugodišta privremeno preseliti i učenici V. osnovne škole Bjelovar, koji u svoju zgradu trenutno ne mogu zbog građevinskih radova.

-Oni će u potpunosti biti odvojeni od ostalih učenika. Bit će smješteni u posebnom dijelu zgrade, imat će svoj ulaz i neće dolaziti u isto vrijeme kad i učenici II. osnovne – kaže Kapša.

Novost u novoj školskoj godini je i to da će produženi boravak u školama biti organiziran samo za učenike prvih razreda.

-S obzirom na činjenicu da ne smijemo miješati učenike, za svaki razred produženog boravka potrebna je jedna učiteljica pa organizaciju za sve razrede u ovom trenutku nismo u mogućnosti financirati. Samo s ovako organiziranim prvim razredima imat ćemo jednak broj skupina kao što smo ih imali ranijih godina sa svim razredima – kaže zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, dodajući kako će Grad Bjelovar za sve učenike osigurati i po četiri platnene maske te vizire za nastavnike u predmetnoj nastavi. Bastojančić Erjavec je zadovoljna dosadašnjom pripremom škola za novu nastavnu godinu.

-Zaista moram pohvaliti ravnatelje i druge djelatnike, odlično su se pripremili te vladaju situacijom. Ne sumnjam da će biti i nezadovoljnih roditelja, no mi sve ovo radimo kako bi sva djeca mogla krenuti u škole jer iskustva s online nastavom nisu dobra – kaže zamjenica gradonačelnika.

Iako za sada vladaju situacijom, prosvjetari priznaju da im nije lako. Tatjana Landsman, koja već ima zavidan staž u školstvu, kaže kako ovakvu situaciju ne pamti.

-Ovo je najteža godina koju sam do sada imala, i kao ravnateljica, i općenito otkako radim. Jako je teško sve organizirati. Riječ je o velikom izazovu, ali na žalost, ne u nekom dobrom kontekstu – kaže Landsman.

Ipak, u školama računaju kako, uz dobru suradnju s roditeljima, većih problema od idućeg tjedna ne bi trebalo biti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!