PRIRODNA NEPOGODA Začarani krug i dalje se okreće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA/IVANSKA – Nakon Končanice, župan Damir Bajs je prirodnu nepogodu proglasio i za Čazmu i Ivansku zbog suše koja je napravila velike štete na tamošnjim ribnjačarstvima. Problem ovog puta nije bilo ljeto, pogodili su ih sušna zima i proljeće, kaže direktor Ribnjačarstva Siščani Jurica Bošnjak.
– Problem je bila blaga i suha zima u kojoj nije bilo padalina te proljeće gdje se taj trend bez padalina nastavio. Ipak je to najbitniji period kada se ribnjaci pune, nasad je mlađi i početak proizvodnje za tu godinu – kaže Bošnjak.
FOTO: ŠTEFAN BRAJKOVIĆ
Na nartanskim ribnjacima u vlasništvu PP Orahovice se šteta sada procjenjuje na 770 tisuća kuna, a na Ribnjacima Siščani na tri milijuna i 200 tisuća kuna. Prema prvim procjenama prinos ribe je prepolovljen, a zbog nepogode već sada moraju krenuti s izlovljavanjem koje prolazi uz priličnu neizvjesnost.
– Živimo u strahu hoće li se ribnjaci uspjeti napuniti jer i daljnje su prognoze da kiše baš i neće biti, a riba bez vode ne može funkcionirati – ističe Bošnjak.
Problem je, napominje Bošnjak, što će se posljedice ove sušne godine osjećati i sljedeće dvije godine jer je uzgoj ribe trogodišnji ciklus, a ribnjaci se još oporavljaju od sušne 2017.
– Nakon toga smo se uspjeli podići, ali sada smo ponovno u problemima. Vrtimo se u začarani krug gdje nas svakih par godina pogodi neka prirodna nepogoda – zaključuje Bošnjak.
Prirodna nepogoda je trenutno proglašena za dio Ribnjaka Siščani, onaj na području Čazme, ali ne i za onaj štefanjski. Općinsko povjerenstvo se, potvrdio nam je načelnik, sastaje u ponedjeljak nakon čega će utvrdi li potrebu za tim zahtjev za proglašenjem nepogode proslijediti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!