NIJE DOBRO Osim u škole, koronavirus ušao u Dom za starije, pozitivan i zdravstveni djelatnik

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pred novinarske mikrofone je prvi put nakon 20 dana danas stao Stožer Bjelovarsko-bilogorske županije. Iako je jučer bilo pet slučajeva zaraze koronavirusom, a danas tri, epidemiologinja Vesna Grgić ističe da se radi o kompliciranim slučajevima.
– Kada budu bolesni učenici, to znači da moramo izolirati jedan cijeli razred i nastavnike. Isto nam se dogodilo prekjučer kada smo imali pozitivnu djelatnicu iz doma za starije, pozitivna tri učenika i jednu osobu koja je zdravstveni djelatnik – kaže Grgić.

Sve njihove kontakte, kaže Grgić, nije bilo lako pronaći i smjestiti u samoizolaciju. Dodaje kako je sve pod kontrolom, no bio je to izazovan posao gdje su tri epidemiologa samo tijekom jučerašnjeg dana morala anketirati više od 200 ljudi. Isto tako, doktorica napominje kako je ukupno u samoizolaciji bilo 12 razreda od kojih je šest izašlo iz samoizolacije. Nitko od učenika nije se zarazio u školi već je sve doneseno izvana.
– Od šest razreda koji su u samoizolaciji, jedan razred je u I. Osnovnoj školi Bjelovar, jedan u II. Osnovnoj školi Bjelovar, jedan u Osnovnoj školi Rovišće, dva u Osnovnoj školi Đulovac te jedan u Gimnaziji Bjelovar. Moram naglasiti da su svatovi od 29. kolovoza stvarno napravili puno štete u smislu širenja zaraze. Od tada imamo puno posla. Više od sto ljudi bilo je u svatovima ili je povezano sa svatovima. Nakon toga su krenula obiteljska širenja, a sada već i po mjestu boravišta – ističe Grgić.
Stožer je danas donio i neke nove odluke.
– Donijeli smo odluku da se naše školsko-sportske dvorane mogu koristiti sukladno prijedlogu Nacionalnog stožera. To znači da sve one mogu početi primati klubove i druge korisnike nakon završetka nastave i to najmanje sat vremena, a mogu primati i korisnike koji će u međuvremenu dezinficirati dvorane. Tako će za sljedeće jutro dvorana biti dezinficirana i spremna za učenike. U prijevodu, dvorane ne mogu biti korištene kada su učenici u školama – rekao je župan Damir Bajs.
Još jedna odluka donesena je temeljen zahtjeva Općine Đulovac, a odnosi se na korištenje maski za vrijeme vjerskih svečanosti. Bajs smatra da je taj zahtjev opravdan, poslan je Nacionalnom stožeru koji će donijeti konačnu odluku. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!