COVID 19 Većina novozaraženih štićenici su ilegalnog doma za starije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić izvijestio je kako je na području županije potvrđeno 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o 20 osoba iz objekta u kojem su smješteni stariji korisnici u Legradu te tri osobe iz opće populacije.

-Trenutno na području županije imamo 39 aktivnih slučajeva bolesti COVID-19. U objektu u Legradu nakon testiranja je potvrđeno 20 pozitivnih nalaza, od toga je 17 korisnika te tri osobe koje brinu o njima. Korisnici će prema protokolu biti prebačeni u OB Koprivnica i tamo će biti medicinski zbrinuti. Preostala tri slučaja dolaze iz opće populacije. Jedna od zaraženih je učenica iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca zbog čega je cijeli razred stavljen u samoizolaciju, kazao je načelnik te podsjetio kako je Županija organizirala timove za nadzor provođenja epidemioloških mjera u sustavu socijalne skrbi na području županije, odnosno ustanovama koje pružaju uslugu smještaja te kako u ovom slučaju nadzor nije mogao biti obavljen jer spomenuti objekt u Legradu nije registriran i radi bez potrebnih dozvola.
Načelnik je dodao kako je Stožer na koordinaciji uz suglasnost epidemiološke struke donio Odluku o ponovnom uvođenju obaveze nošenja maski za učenike i nastavnike u učionicama za vrijeme trajanja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i u mješovitim grupama u kojima za vrijeme izvođenja nastave borave učenici iz različitih razrednih odjeljenja. Maske su kao i do sada, pojasnio je načelnik, obavezne u zajedničkim školskim prostorima izvan učionica, u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska iz škole, a u razredima je i dalje potrebno osigurati preporučenu distancu među učenicima te poštivanje svih epidemioloških mjera.

-Uz ovu odluku važno je naglasiti kako je Nacionalni stožer produžio mjere koje se tiču broja uzvanika na svadbenim svečanostima i nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima i ta će propisane mjere vrijediti idućih mjesec dana, odnosno do 5. studenog, napomenuo je načelnik Ljubić.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je kako su iz objekta u Legradu izuzeti uzorci 41 osobe te da je u tijeku daljnja obrada kontakata.

Vjerojatno će biti još pozitivnih, obrada je u tijeku. U objektu će se uspostaviti izolacijska jedinica za one koje su negativni, a pozitivni će se prebaciti u bolnicu. Štićenici nisu samo iz naše županije pa će biti kontakata i iz drugih županija. Većina pozitivnih je asimptomatska, no klinička slika se mijenja iz dana u dan pa je bolje da su pod nadzorom. Što se tiče situacije u križevačkoj Gimnaziji, jedna je učenica pozitivna i zbog moguće cirkulacije virusa cijeli je razred u samoizolaciji. Kod učenika kod kojih se pojave smetnje će se napraviti testiranje, pojasnila je ravnateljica Vadla te ponovila kako nije bilo saznanja da spomenuti ilegalni objekt uopće postoji sve dok se kod liječnika nije pojavila jedna djelatnica sa simptomima koronavirusa.

-Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana u koprivničku Opću bolnicu će biti zaprimljeno više štićenika na bolničko liječenje. Opća bolnica je već poduzela aktivnosti ponovnog angažiranja COVID odjela u punom opsegu tako da će paviljon dnevnih bolnica koji je prije bio COVID odjel ponovno imati tu funkciju u narednih dva do tri mjeseca Spremni smo na sve situacije, raspolažemo opremom i ljudstvom te u ovom trenutku možemo primiti oko 60 osoba, no možemo ih zbrinuti i puno više ukoliko će biti potrebe, naglasio je ravnatelj Devčić.
Prisutnim predstavnicima medija se obratio i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić koji je zahvalio županijskom Stožeru na pomoći te kazao kako je općinski Stožer maksimalno uključen u rješavanje problema.
-Naše operativne snage su uključene, pomaže nam i policija, ako dođe do kršenja mjera izolacije bit će obaviješteni te sukladno tome i reagirati. Pobrinut ćemo se da nitko ne napušta dom. Znali smo da postoji, ali nismo imali saznanja mu je 2015. godine ukinuta dozvola, jer nas o tome ministarstvo ni nitko drugi nije obavijestio, kazao je načelnik Sabolić na kraju konferencije za medije.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!