SIGURAN DOM Hvalevrijedna pomoć udomljenoj djeci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – “Siguran dom” (UP.02.2.2.06.0264) je projekt koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (www.esf.hr) a u kojem je čazmanska Udruga udomitelja djece i odraslih „Veliko srce Čazma“ jedan od 6 partnera Centru za civilne inicijative (CCI) iz Zagreba. Ovim se projektom želi maknuti stigma s pojma udomiteljstvo, udomljenoj djeci omogućiti jednake prilike kao i onoj koja odrastaju s biološkim roditeljima i pomoći kod njihove integracije u lokalnu zajednicu. Udomljena djeca se naime i po dolasku u novu obitelj često bore s nedostatkom samopoštovanja, kaže koordinatorica aktivnosti za djecu i mlade udruge Veliko srce, Karolina Duž Velebit.

– Djeca nemaju osjećaj vlastite vrijednosti. I kada dođu u udomiteljsku obitelj, proces prilagodbe traje jako dugo. Još je tu i škola, a posebno u manjim sredinama gdje svi sve znaju, imaju problema u komunikaciji i stvaranju prijateljstava – rekla je Duž Velebit.

Kroz projekt “Siguran dom” će se stoga provoditi kreativne i edukativne radionice za udomiteljsku, ali i biološku djecu njihovih udomitelja te djecu iz lokalne sredine. Iz Zagreba će dolaziti psihologinja i socijalna pedagoginja koje će provoditi grupne i individualne radionice te individualno savjetovanje, a udomljenoj djeci će se pomagati i u svladavanju školskih obveza, navodi Duž Velebit.

– Pružam djeci svakodnevnu pomoć u učenju i to neovisno o tome radi li se o pisanju zadaća ili pomaganju u bilo kojem školskom predmetu. Djeca svaki dan mogu doći i dobit će pomoć kod nas u udruzi – kaže Duž Velebit.

Projekt “Siguran dom” je vrijedan 1.458.263,88 kuna, a traje do kraja svibnja 2022. i zapošljava 9 osoba u šest gradova: Ogulin, Čazma, Đurđevac, Vukovar, Mursko Središće i Zagreb.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!