MJESEC HRVATSKE KNJIGE Postanite Istraživač planeta Z!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Jednom riječi može se opisati pravo kulturno nasljeđe – knjiga. Posebna je to zanimacija s kojom se susrećemo već od malih nogu pa sve do staračkih dana. Kako i priliči, nešto tako važno poput knjige ima svoj mjesec, točnije Mjesec hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog. U sklopu toga, na internet stranici Mjeseca hrvatske knjige nalazi se Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Iako je kviz namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole, motivacije za čitanje ne bi škodilo ni odraslima.
– Kviz se realizira putem mrežnih narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i dijaspori. Tradicionalno se provodi u Mjesecu hrvatske knjige više od 20 godina, a organiziraju ga knjižnice Grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mlade s mediotekom gradske knjižnice – kaže knjižničarka Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar Lidija Budja.
Kviz se u online obliku provodi od 2011. godine dok ga je od 2019. godine moguće rješavati i putem mobitela. Kao i svake godine, tako i ove, kviz ima središnju temu.
– Ove godine naslov kviza je “Istraživači planeta Z”. S obzirom na to da je situacija s pandemijom takva, navedeno je da se istraže ponuđeni online izvori, da se pročitaju zanimljivosti, da se djeca tako zabave i saznaju nešto o planeti Z, odnosno planeti Zemlji – rekla je Budja.
Brojne knjižnice diljem zemlje, pa tako i daruvarska, pozvale su djecu, ali i odrasle da riješe ovaj edukativni kviz. Pritom je zagarantirana zabava te puno zanimljivih činjenica o našem planetu Zemlji. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!