POLJOPRIVREDNE POTPORE Najtraženija ona za očuvanje pčelinjeg fonda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar je za potpore u poljoprivredi ove godine u proračunu osigurao 759 tisuća kuna, a iskorišteno ih je 56 posto. Na javne pozive se javilo 150 poljoprivrednih gospodarstava koji su zatražili 441 tisuću kuna, a odobrene su im 424 tisuće, navodi pročelnica Sonja Novak.
– Dva zahtjeva nisu odobrena u ukupnom iznosu od 16 tisuća kuna. Glavni razlog je bio što dokumentacija nije bila kompletna – rekla je Novak.
Najtraženija bjelovarska poljoprivredna mjera je i ovog puta bila ona za očuvanje pčelinjeg fonda što je rezultat organiziranosti pčelara, smatra Novak.
Pročelnica Sonja Novak
– Zahtjevi potječu od članova Udruge koja je uistinu najbolje organizirana. Uvijek govorim da je vjerojatno to razlog zašto je očuvanje pčelinjeg fonda najtraženija mjera – kaže Novak.
Potporu za očuvanje pčelinjeg fonda slijedi ona za sufinanciranje prodajnih mjesta na gradskoj tržnici, a pri dnu su one za držanje goveda i umjetno osjemenjivanje junica. Slab interes za njima je i potvrda sunovrata mliječnog sektora.
– Slab interes imamo i zbog gospodarstva koja su nam starija, ali i zbog manjeg broja onih koji nasljeđuju poljoprivrednike. Kombinacija je to više uzroka – kaže Novak.
No, Grad niti od jedne mjere ne odustaje, a u kreiranju potpora od 2021. do 2027. poljoprivrednici mogu sudjelovati i sami jer je javno savjetovanje otvoreno sve do 13. studenog.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!