KORAK NAPRIJED Veliki interes za učenje znakovnog jezika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Možete li zamisliti kako izgleda život u tišini? Za stotinjak članova Udruge osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije pri čemu ih je 60 posto potpuno gluho, to je svakodnevica. Udruga im nastoji osigurati prevoditelja znakovnog jezika u svim za život važnim potrebama kao kod, primjerice, liječnika ili u banci. No, prevoditelja je na području županije premalo. To bi se uskoro trebalo promijeniti zahvaljujući projektu “Korak naprijed” bjelovarske Socijalne zadruge Pružimo ruke. Projekt je to od 472 tisuće kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu kojeg se u Bjelovaru provodi edukacija znakovnog jezika. Jedna od dvadesetak polaznica je i studentica sestrinstva Magdalena Krapac. Sada je zaposlena u virovitičkoj bolnici, ali na polazak edukacije ju je motiviralo prijašnje radno mjesto u kojem je dolazila u doticaj s osobama koje niti čuju niti mogu govoriti.

– Kada sam bila pokraj osoba koje niti čuju niti govore, zanimalo me kako izgleda taj znakovni jezik zato što volim pomoći drugima i bilo bi mi još draže da s njima mogu komunicirati na taj način, a ne samo preko primjerice Skypa – rekla je Krapac.

Interes za tečajem je iznenadio i predsjednicu Zadruge Đurđu Adlešič posebice jer znakovni jezik, kaže, ne žele naučiti samo zdravstveni djelatnici.

– Interes se pojavio u redovima turističkih vodiča, medicinskih sestara, ali i građana koji vjerojatno zbog nekih svojih prijatelja ili članova obitelji žele znati taj jezik – rekla je Adlešić.

To veseli tajnicu Udruge osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije Marinu Balenović posebice jer su u ovo pandemijsko vrijeme poteškoće osoba koje ne čuju još i veće.

– U ovoj situaciji zbog koronavirusa još je teže osobama koje gotovo ništa ne čuju ili slabo čuju jer svi sada nose maske. Kada ljudi govore s maskom, ako ih možda i malo čujemo, ne razumijemo ih – ističe Balenović.

Stoga je povećanje broja onih koji razumiju znakovni jezik pozitivan pomak naprijed. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!