UMIROVLJENI LIJEČNICI Dom zdravlja već spašava njih 12, bolnica primila jednu ponudu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Epidemija koronavirusa dovela je do ruba pucanja hrvatski zdravstveni sustav koji u ovakvoj krizi, kažu iskusniji zdravstveni djelatnici, nije bio još od vremena Domovinskog rata. I sam ministar zdravstva Vili Beroš ovih je dana priznao – u narednom razdoblju neće problem biti smještajni kapaciteti za oboljele od koronavirusa, već manjak zdravstvenog osoblja koje je i samo oboljelo od Covid-19 ili je u samoizolaciji zbog rizičnih kontakata. Stoga su ministar i Hrvatska liječnička komora uputili apel liječnicima u mirovini da se privremeno vrate na posao i tako olakšaju tešku situaciju. Bjelovarska Opća bolnica do sada je dobila samo jednu takvu ponudu.

-Riječ je

Ravnatelj bolnice Ali Allouch

onkologu iz Osijeka s kojima smo i do sada surađivali. Naime, on je povremeno dolazio u našu bolnicu kako bi radio s onkološkim pacijentima, a sada nam se u potpunosti stavio na raspolaganje – kazao nam je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. Ali Allouch. K tome, bolnica je ovih dana raspisala natječaje za zapošljavanje više liječnika i drugog medicinskog osoblja. Ali dodaje kako je taman prije erupcije pandemije Opća bolnica riješila nedostatak liječnika na većini odjela. Kritična je ostala samo pedijatrija gdje nedostaje četvero liječnika.

-Osim na pedijatriji uspjeli smo stabilizirati sustav i na svim odjelima bilo je dovoljno liječnika. Međutim, sad je situacija drugačija i broj liječnika i drugog medicinskog osoblja koje nam na pojedinim odjelima nedostaje mijenja se iz dana u dan, ovisno o tome koliko je njih u samoizolaciji i sl. Tako i rješavamo taj problem, dan po dan. No, pacijenti ne trebaju biti zabrinuti, naša bolnica ima izvanredne ljude koji od početka ove krizne situacije daju svoj maksimum – kaže dr. Allouch.

Ravnatelj bolnice kaže kako ohrabruje i činjenica kako se, nakon pojave velikog broja oboljelih od koronavirusa unutar bolničkog sustava prošlog tjedna, situacija konačno počela smirivati, no još uvijek se ne zna koliko dugo će u mirovanju biti hladni sustav. Drugim riječima, bolnica je do daljnjeg otvorena samo za hitne i onkološke bolesnike.

Ništa lakše nego bolničkom osoblju nije ovih dana ni zaposlenima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja se s manjkom kadrova bori duže vrijeme. Pandemija je dodatno zakomplicirala stvari, a poziv u pomoć liječnicima u mirovini ovdje nema prevelikog smisla jer su oni i prije pojave Covida-19 spašavali brojne Domove zdravlja. Iznimka nije niti Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije.

-U Domu zdravlja BBŽ rade liječnici koji su stekli uvjete za mirovinu, a imaju licencu, i to njih 12. Vezano za poziv ministra zdravstva liječnicima iz mirovine u Domu zdravlja se za sada nije javio niti jedan liječnik koji je u mirovini, a ne radi – potvrdila nam je ravnateljica Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!