CARITAS ŽUPE Pandemija utjecaja na rast broja korisnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Posljedice pandemije na vlastitoj koži već osjećaju brojni građani, što potvrđuje i rast broja korisnika usluga Caritasa župe svetog Antuna Padovanskog u Bjelovaru. Nema dana da netko od potrebitih ne zakuca na vrata sjedišta u bjelovarskoj Ivanovčanskoj ulici. Voditeljica Caritasa Dijana Bertić Frančić strahuje da će takvih građana u narednim mjesecima biti još više.
FOTO: ŽUPA SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG BJ
– Svakodnevno smo svjedoci em otpuštanja, em ljudima posao jednostavno više niti ne ide. Bit će još jako puno onih koji će ostati bez posla – kaže Bertić Frančić.
Već sada Caritas, u sklopu kojeg djeluje i Pučka kuhinja, ima gotovo 300 stalnih korisnika, a s povremenima kroz godinu volonteri se pobrinu za minimalno tisuću građana u potrebi. Pomažu im na razne načine, a Bertić Frančić otkriva što im najviše treba.
– Najviše treba hrane, a svakodnevno se kuha za šezdesetak korisnika. Puno nam znači i kila brašna i litra ulja. To onda skladištimo jer, ako nam ne treba za potrebe kuhinje, onda radimo pakete. Uvijek nekome tko se nađe na rubu i više ne može spremno pružimo pomoć u obliku tih paketa – rekla je Bertić Frančić.
Iako je država uredila zakone tako da i veliki trgovački lanci mogu donirati viškove hrane u humanitarne svrhe, u Bjelovaru ta praksa još nije zaživjela. Stoga u Caritasu i dalje računaju na pomoć građana i nekolicine tvrtke koje im godinama pomažu. Svi koji mogu pomoći, donacije svakodnevno mogu ostaviti u dvorištu Caritasa u Ivanovčanskoj ulici 4. 

PODIJELI S PRIJATELJIMA!