SAMO U BBŽ Pozvali novinare na konferenciju Stožera pa im zabranili postavljanje pitanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija zabilježila je danas najveći dnevni rast novozaraženih koronavirusom od početka epidemije, broji 90 novih slučajeva. Sasvim dobar razlog za sazivanje konferencije za medije županijskog Stožera civilne zaštite. Poziv je stigao rano jutros, odazvali su mu se svi bjelovarski mediji, a onda ih je u zgradi Županije, gdje je pressica održana, dočekao hladan tuš. Romana Pavlović, glasnogovornica župana Damira Bajsa, kratko ih je izvijestila kako će im biti dozvoljeno tek da snime izjave, dok je postavljanje pitanja – zabranjeno! Da ne bi bilo zabune među novinarima, glasnogovornica je to i ponovila. Bez obrazloženja.

Ovakva odluka županijskog Stožera je nečuvena. Bila bi neprihvatljiva i za osudu i u nekim normalnim vremenima, a posebice je neprihvatljiva u vrijeme kada građani, koji su se našli u situaciji koju mnogi uspoređuju s ratnim stanjem, s nestrpljenjem iščekuju svaku informaciju vezanu uz razvoj epidemije. Pogotovo građani u manjim sredinama, u kojima odjednom drastično skoči broj novozaraženih koronavirusom, kao što se to danas dogodilo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Građane u takvoj situaciji zanima sve – koliko se dnevno njihovih sugrađana testira, koliko je u školama zaraženih učenika i nastavnika, koliko je u njihovoj bolnici covid-pozitivnih liječnika, sestara, pacijenata. Zanima ih baš sve, a zadaća je medija da im osiguraju te informacije. A danas je Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije medije onemogućio da u potpunosti izvrše taj zadatak. Ovo nije prvi put da s adrese Bjelovarsko-bilogorske županije stižu pritisci na rad medija. Podsjetimo, početkom ožujka ove godine bjelovarsko-bilogorski župan Bajs je našem portalu pokušao zabraniti snimanje sjednice Županijske skupštine, o čemu smo tada izvijestili.

Da ne ispadne da smo pristrani, provjerili smo u nacionalnom Stožeru je li ikad primijenio praksu danas viđenu u BBŽ.

-Prilikom održavanja konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH dosadašnja uobičajena praksa je da, nakon završetka obraćanja članova Stožera, prisutni predstavnici medija postave relevantna pitanja, s ciljem pravodobnog izvješćivanja javnosti kojeg smatramo ključnim u pogledu suzbijanja širenja zaraze koronavirusom – odgovorili su na naš upit iz nacionalnog Stožera. O njihovom načinu komuniciranja s medijima ponešto govori i činjenica da su na naš upit odgovorili za manje od sat vremena.

Kako stvari stoje s postavljanjem pitanja na pressicama, provjerili smo i u okolnim županijama. Naše pitanje sve je kontaktirane županijske glasnogovornike ostavilo u čudu jer kod njih su pitanja uvijek dozvoljena – i u Koprivničko-križevačkoj županiji, i u Varaždinskoj, i u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj… Štoviše, dozvoljena su čak i onda kad se medije pozove na uzimanje izjava što je, kažu nam glasnogovornici, potrebno posebno najaviti u pozivu. Prema glasnogovorničkom bontonu, kad se mediji zovu na konferenciju, kao što je bilo naznačeno u današnjem pozivu iz Stožera civilne zaštite BBŽ, postavljanje novinarskih pitanja je dozvoljeno i očekivano. Svuda, očito, osim u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!