ŠPICA RADA Uspješna europska priča bjelovarske udruge

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako bi dugotrajno nezaposlenim osobama iz teže zapošljivih skupina olakšali povratak u svijet rada, Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva je prije dvije i pol godine pokrenuo Špicu rada. Primijetili su, kaže predsjednik Centra Željko Pavleković, da je osobe nakon duže nezaposlenosti često teško motivirati.

– Smatraju, pogotovo osobe starije životne dobi, da njih više nitko ne treba na tržištu rada, da nisu potrebne, da ne mogu pronaći posao. Zavlače se u svoj kutak, u svoj mir i ne pokušavaju tražiti posao – kaže Pavleković.

Upravo to su pola milijuna kuna vrijednim europskim projektom “Špica rada” željeli promijeniti. Održano je 15 radionica samoprocjene, više od 200 individualnih savjetovanja, a 25 polaznika je prošlo kroz jedno od tri osposobljavanja – za njegovatelje, dadilje i samostalne knjigovođe. Reakcije, kako polaznika tako i poslodavaca kod kojih su bili na praksi, su pozitivne.

– Dobio sam poziv iz jednog staračkog doma od ravnatelja koji je pohvalio rad polaznica koje su bile kod nas na edukaciji i rekao da su stekle stvarno zavidno znanje – navodi predsjednik Bjelovarskog centra za razvoj civilnog društva.

Šestero polaznika je tako i pronašlo posao, naglasio je Pavleković na završnoj konferenciji Špice rada. U sklopu nje su u Bjelovaru i Daruvaru osnovani   Klubovi zapošljavanja, ali iako projekt krajem tjedna završava Klubovi će i dalje funkcionirati.

– Mi smo napisali nove projekte koji će biti financirani iz EU, ali djelatnici koji su bili na ovom projektu ostaju i dalje u uredima i uz svoj posao će i dalje pomagati kod zapošljavanja – ističe Pavleković. (D. Mlinac)

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!