NEJASNE I DVOSMISLENE MJERE Stožer zatrpan pitanjima građana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što su napokon objavljene predložene epidemiološke mjere za Bjelovar od strane županijskog i gradskog Stožera, koje tek treba odobriti nacionalni Stožer, već su izazvale polemike među mnogim Bjelovarčanima. Naime, većina subjekata tvrdi kako su mjere dvosmiseno napisane te se ne zna na koga se one odnose, a na koga ne. Primjerice, jedna od predloženih mjera je odgoda svih rekreativnih treninga, izuzev za sportske ekipe koje se nalaze u sustavima natjecanja. Teretane su također jedna vrsta rekreacije, no odnosi li se ova mjera na njih – nije sasvim jasno.

-Budući da teretane nisu konkretno spomenute, mi i dalje radimo normalno, naravno, uz pridržavanje svih mjera kao i dosad. Proljetos, kad je bio lockdown, naglašeno je kako se teretane zatvaraju, ovog puta nije, stoga se termin rekreacije vjerojatno odnosi na rekreaciju u školsko – sportskim dvoranama gdje dolazi i velik broj djece – kazao je Bruno Vuković, vlasnik bjelovarske teretane Omega Gym dodavši kako bi im novo zatvaranje zasigurno teško palo.

Financijski gubici

-Bio bi nam to veliki financijski gubitak, mi imamo velike troškove koje moramo, bez obzira radili ili ne, podmirivati. Po nama, nema razloga za zatvaranje, no nismo mi tu koji odlučujemo o tome – istaknuo je Vuković dodavši kako se nada da do potpunog zatvaranja više neće doći.

Još jedna pomalo zbunjujuća mjera jest i ona o odgodi svih društvenih i javnih manifestacija te okupljanja u zatvorenim prostorima  poput priredbi, izložbi, znanstvenih skupova, sajmova, raznih manifestacija i slično. Budući da se večeras u bjelovarskom kinu prikazuje film Đure Gavrana pod nazivom Jedna od nas, pitali smo što Denisa Hladiša, ravnatelja Kulturnog i medijskog centra odnosi li se ova mjera na kino.

-Tražio sam dodatno pojašnjenje od načelnice gradskog Stožera Valne Bastijančić Erjavec koja mi je potvrdila da kina nisu obuhvaćena mjerama – kazao je Hladiš.

Oni koji su svakako najviše pogođeni koronakrizom su ugostitelji. Novim mjerama ograničeno im je radno vrijeme do najkasnije 22 sata, a u prostoru ne smiju istovremeno imati više od jednog okupljanja na kojem ne smije biti više od 15 osoba. Srećko Koljić, predsjednik Ceha ugostitelja Bjelovarsko – bilogorske županije istaknuo je kako je važno da javnost zna da se ugostitelji pridržavaju svih mjera, kao i da nema zaraza unutar njihovih objekata.

-Dajemo sve od sebe, trudimo se dati maksimum, pogođeni smo, teško nam je, no dajemo podršku Stožeru za dobrobit nas i naših sugrađana. Nećemo biti problema kod prilagodbe novim mjerama jer trenutno niti nema ugovorenih proslava u ugostiteljskim objektima, ljudi su smanjili takve aktivnosti – kazao je Koljić i još jednom pozvao ljude da slobodno dolaze u ugostiteljske objekte jer se pridržavaju apsolutno svih predloženih mjera.

Kasne li mjere?

Svi oni koji nisu sigurni odnose li se nove mjere na njih, slobodno mogu kontaktirati načelnicu bjelovarskog Stožera, Valnu Bastijančić Erjavec koju smo upitali nisu li ove mjere trebale biti izdane znatno ranije, čim se zaraza počela nekontrolirano širiti u gradu. Kako i sama kaže, svjesna je da su mjere trebale stupiti na snagu ranije, no isto tako, dodaje, krivac za to nije gradski Stožer.

-Smatram i sama da je sastanak trebao biti ranije održan, no to nije ovisilo o nama, već i o mogućnosti dolaska i drugih članova županijskog Stožera na sastanak. Znamo i kako postoji problem s izostankom stručnog osoblja na epidemiologiji – podsjeća Bastijančić Erjavec.

Inače, jedna od predloženih mjera koja bi kao i sve ostale trebala stupiti na snagu od 14. studenog je i preporuka da se sjednice, sastanci i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu. Možda se i ovaj sastanak, koji je od krucijalne važnosti za zaustavljanje širenja zaraze koronavirusa u najvećem županijskom gradu možda mogao održati na takav način, čime bi se ubrzale preporuke i mjere koje će, ako ih ‘amenuje’ nacionalni Stožer, stupiti na snagu tek pet dana nakon najgoreg dana po broju oboljelih za Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorsku županiju.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!