ONLINE AKTIVNOSTI Knjižnica pokrenula Čituljkove virtualne čitaonice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zbog aktualne epidemiološke situacije, brojne aktivnosti, koje smo navikli obavljati “uživo”, prebačene su online. Tako je i s većinom aktivnosti bjelovarske Narodne knjižnice Petar Preradović, posebice onih na Dječjem odjelu. Kako bi u vrijeme pandemije ostale u kontaktu sa svojim malenim korisnicima, knjižničarke su pokrenule projekt Čituljkova virtualna čitaonica.
– U prvom navratu kada smo imali zatvorena vrata, u trećem i četvrtom mjesecu krenuli smo s programom Čituljkove virtualne čitaonice gdje su knjižničarke svaki tjedan priredile jednu priču i pročitale je. Nakon pročitane priče sljedila je aktivnost koja prati samu priču – rekla je knjižničarka Branka Mikačević.
Foto: Narodna knjižnica Petar Preradović
S projektom se i nakon što je knjižnica ponovno otvorila svoja vrata nastavilo zbog manje organiziranih posjeta u knjižnici, napominje Mikačević.
– Nemamo više toliku suradnju s odgojiteljima i učiteljima u obliku da nam dođu u naš prostor knjižnice, a svi znamo zašto je tome tako. Zato smo online projekt ponudili prvenstveno najmlađim korisnicima i njihovim roditeljima, ali i odgojiteljima i učiteljicama – kaže Mikačević.
Nema sumnje da su Čituljkove virtualne čitaonice odlična stvar, no, knjižničarkama ipak nedostaje druženje s vrtićarcima i školarcima uživo u knjižnici.
– Jako nam nedostaje druženje, ali nažalost takva su pravila. Trenutno ni mi ne možemo u prostore škola i vrtića, a niti oni nama mogu organizirano doći. Kod nas su im vrata uvijek otvorena, ali moramo biti svjesni situacije. Naravno da nam nedostaje žamor djece, komunikacija, interakcija i zajedničko kreiranje aktivnosti – ističe Mikačević.
Foto: Narodna knjižnica Petar Preradović
Budući da je projekt namijenjen i djeci i roditeljima, a u središtu svega je – priča, nije naodmet podsjetiti i malene i velike – zašto je priča važna?
– Znamo da priča razvija pažnju i koncentraciju, priča razvija govorne i jezične sposobnosti, poboljšava komunikativne vještine, bogati maštu i razvija kreativnost, omogućuje spoznaju svijeta i oslobađa od stresa. Trenutno se i nalazimo u nekoj stresnoj situaciji i zato bi roditelji barem 15 minuta na dan trebali djeci čitati i pričati priče – zaključuje Mikačević.
Čituljkove virtualne čitaonice održavaju se jednom mjesečno, a može ih se pratiti na YouTube kanalu i Facebook stranici Narodne knjižnice Petar Preradović.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!