EKSKLUZIVNO Otkrivamo detalje termalnog kompleksa u Korenovu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Unutarnji i vanjski bazeni ukupne vodene površine od 2.800 četvornih metara. Pritom na unutarnje ‘otpada’ olimpijski bazen za sportska natjecanja, glavni rekreacijski bazen za široku publiku, kao i dječji bazen i splash park za najmlađe, dok vanjska rivijera podrazumijeva dječji splash park s atrakcijama i velikim bazenom s atrakcijama. Svemu tome valja pribrojiti i ugostiteljsku ponudu, saune, sunčališta…

Tako bi u konačnici trebale izgledati Terme Bjelovar. Iako se na idejnom projektu još bruse detalji, a konačna verzija trebala bi biti gotova sljedećeg mjeseca, u izradi tog važnog dokumenta se struka vodi upravo spomenutim smjernicama iz pomne predanalize spomenutog projekta koji je za Grad Bjelovar izradila vodeća konzultantska kuća za turizam Horwath HTL. Iz nje je vidljivo kako ova bjelovarska priča itekako ima potencijala. Kao prednosti navode odličnu lokaciju i dobru prometnu povezanost, kao i blizinu Zagreba te drugih mjesta u središnjoj Hrvatskoj i Zagorju. K tome, parcele u Velikom Korenovu na kojima će se graditi Terme maksimalno su osunčane, u blizini nema nikakvih izvora zagađenja i buke. Važna je i kvaliteta vode čijom analizom je dokazano kako ima svojstva slična vodi u drugim poznatim lječilišnim kompleksima. Budućim termama u prilog idu i ostali potencijalno turistički sadržaji na bjelovarskom području, kao što su budući nogometni stadion, sportske dvorane, kazalište i sl. Sve to zajedno trebalo bi pridonijeti tome da u Bjelovar ubuduće gosti počnu stizati i zbog zabave i odmora, a ne isključivo zbog posla, kao što je sada slučaj. Konkretno, budući gosti Termi Bjelovar trebale bi biti obitelji, školarci i profesionalni sportaši za širokog tržišta – od samog Bjelovara, preko većih gradova u kruženju, pa sve do jugoistočnog područja Mađarske.

Brža realizacija

Ovaj projekt, čija vrijednost je prvotno procijenjena na 100-tinjak milijuna kuna, zbog naknadnog ‘ubacivanja’ olimpijskog bazena poskupio je na 150 milijuna, a u realizaciju bi mogao krenuti i prije nego što je prvotno planirano, s obzirom da je uvršten na listu projekata koje Ministarstva turizma i sporta planira uvrstiti u Nacionalni plan oporavka i otpornosti od Covida. Projekti iz Nacionalnog plana će se financirati europskim novcem. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak kaže kako je na tu temu već održan niz sastanaka i razgovora.

-Svi gradovi i općine u Hrvatskoj dobili su priliku da za Nacionalni plan predlože vlastite projekte u visokoj fazi izvodljivosti. S obzirom da bi naš idejni projekt trebao biti završen u prosincu, mi se uklapamo u tu priču. Do svibnja iduće godine treba biti završen i glavni projekt, taman prije nego to krenu prvi natječaji – kaže Hrebak.

Dugoročna investicija

Grad kao investitor u prvoj bi fazi projekta trebao graditi sve gore spomenute sadržaje, dok je naknadno previđena i druga faza, koja podrazumijeva pronalazak privatnog investitora za izgradnju hotelskih kapaciteta. U Gradu ne sumnjaju da će i do toga doći, no trenutno su fokusirani na prvi dio priče.

-Riječ je o dugoročnoj investiciji, s kojom će Bjelovarčani živjeti idućih 50 godina, tako da smo željeli da sve bude kako treba. Zbog toga smo i angažirali stručnjake, ljude koji imaju veliko iskustvo na tom području – kaže Hrebak, dodajući kako mu je drago što je i struka potvrdila da priča s bjelovarskim termama – drži vodu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!