STIŽU NOVE MJERE Provjerili smo koliko su se poštivale dosadašnje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na snagu sutra supa čitav niz novih anti-korona mjera, a tek će se vidjeti koliko će ih se građani pridržavati. Činjenica jest da se mnogi, unatoč stalnom rastu broja oboljelih od koronavirusa, nisu pridržavali niti ranijih pravila. Potvrđuje to i činjenica da je u policijskim i inspekcijskim nadzorima tijekom studenog zabilježen gotovo jednak broj prekršaja, kao od početka pandemije do kraja listopada. Točnije, u tom višemjesečnom razdoblju evidentirano je 13 kaznenih djela širenja i prenošenja zaraznih bolesti, dok ih je samo u studenom bilo deset. Drugim riječima, svaki treći dan izvan propisane samoizolacije je zatečena jedna osoba.

Primjeri kršenja mjera su različiti, od pojedinačnih do masovnih. Tako je, primjerice, policija nedavno napravila raciju u jednom zagrebačkom klubu u kojem se okupilo 170 osoba, od kojih je jedna bila zaražena koronavirusom.

Na zagrebačkom području je pak zatečena gospođa koja se, iako je znala da je zaražena koronavirusom, otputila u ljekarnu. Jedan je muškarac pak zaražen pokušao napustiti zemlju, ali je zaustavljen u zagrebačkoj zračnoj luci.

Ipak, ima i sredina u kojima se, barem ako je suditi prema statistici, građani pridržavaju mjera. Dobar primjer je Bjelovarsko-bilogorska županija koja se trenutno, prema broju aktivnih slučajeva zaraze nalazi na 18. mjestu u Hrvatskoj. Kako su nas izvijestili iz Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske, od početka epidemije na području županije u policijskih nadzorima utvrđena su 64 kršenja mjere samoizolacije, a ti su slučajevi proslijeđeni Državnom inspektoratu. Međutim, u tom razdoblju nije provedeno niti jedno kriminalističko istraživanje vezano uz moguće kazneno djelo širenja i prenošenja zaraznih bolesti jer za to nije bilo indicija.

Kontrole provedbe mjera svakodnevno provode i lokalni Stožeri. Bjelovarski tako svakoga dana obiđe dvadesetak lokacija.

FOTO: FACEBOOK GRAD BJELOVAR, Dogradonačelnica Valna Bastijančić Erjavec

-Neodgovorno ponašanje građana primjećujemo prvenstveno u trgovačkim centrima u koje dio ljudi i dalje ulazi bez maski, a Stožer civilne zaštite nema pravo od građana tražiti liječničku potvrdu da ne treba nositi masku zbog određenih zdravstvenih teškoća – kazala nam je nedavno načelnica bjelovarskog Stožera civilne zaštite Valna Bastijančić  Erjavec, dodajući kako i oni koji nose masku, često to čine krivo, primjerice, ne pokriju njome nos. Ozbiljan problem predstavlja i činjenica da građani u trgovačkim centrima ne održavaju pripisani razmak. Iako su u trgovinama, kafićima i sličnim mjestima osigurane dovoljne količine dezinfekcijskih sredstava, postavljene su oznake za održavanje distance i sl., sve to ništa ne vrijedi, ako se građani ne pridržavaju pravila.

S obzirom da nema ovlasti kažnjavati građane, članovi stožera one koji se zateknu u kršenju neke od mjera prvo upozoravaju, a ako se kršenje ponovi, prijavljuje ih se Državnom inspektoratu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!