EDUKACIJA POLJOPRIVREDNIKA Kako obvezu ispuniti do kraja godine?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jedna od obveza koju poljoprivrednici imaju, barem oni mladi i korisnici Mjera 10, 11 i 14, je edukacija. Mladi poljoprivrednici u školskim klupama moraju provesti 31 školski sat, ostali šest sati. Srećom po njihov kućni budžet te su edukacije u organizaciji poljoprivrednih savjetodavaca nekada Savjetodavne službe, a sada Ministarstva poljoprivrede – besplatne. Obično se održavaju zimi kada na poljoprivredi ima manje posla, ali kako je ova pandemijska godina specifična tako su i ovogodišnje edukacije nešto drugačije, kaže voditelj službe u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Dražen Cerjanec.

– Radi trenutne situacije, ove godine smo krenuli nešto ranije s edukacijama. Kada se već znalo da Covid dolazi, s onima koji imaju petogodišnji uvjet za obavljanje edukacije počeli smo raditi već u proljeće. Tako smo si smanjili pritisak na jesenski i zimski dio – rekao je Cerjanec.

I ovogodišnje edukacije bi se stoga trebale uspješno privesti kraju. Poljoprivredni proizvođači koji su ih obvezni odslušati pri tome ne mogu reći da za njih nisu znali.

– Nemamo naviku pozivati ljude. Kada korisnici sami upišu obvezu iz koje im proizlazi određeni prihod, trebali bi se sami prijavljivati. Međutim, ulažemo napor da ih podsjetimo da tu obvezu trebaju do kraja godine ispuniti – kaže Cerjanec.

Ipak, tu obvezu nikako ne bi trebali ignorirati. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!