IZGLASANO Ozakonjena veća transparetnost lokalne i regionalne samouprave

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Hrvatski sabor je većinom glasova danas izglasao izmjene zakona o lokalnoj i regionalnoj (područnoj) samoupravi. Među ostalim, novi zakon obvezuje općine, gradove i županije, odnosno njihove čelnike na transparentnost i kontrolu trošenja novca poreznih obveznika. Izmjene zakona u Saboru je danas podržalo 77 zastupnika. Usvajanje izmjena zakona na pozdravio je zastupnik i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

-Transparentnost i kontrola trošenja novca od strane svih načelnika, gradonačelnika i župana time postaje obvezujuća kao što sam i obećao da ću se za to izboriti. Zakon o proračunu ide u proceduru početkom godine i tim zakonom će se definirati svi detalji i kazna od 100 000 kuna za one “lokalne šerife” koji neće omogućiti građanima da kontroliraju kako troše novac svih nas poreznih obveznika. Transparentnost će tad biti isporučena – poručio je na društvenim mrežama Hrebak.

Osim izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, danas su usvojene i izmjene Zakona o lokalnim izborima. Najveća promjena odnosi se na manji broj dužnosnika i članova predstavničkih tijela. Tako će se ubuduće na lokalnim izborima birati 568 manje zamjenika načelnika i gradonačelnika nego do sada, a za desetak posto smanjit će se broj članova općinskih i gradskih vijeća. Prema procjenama Ministarstva uprave, zahvaljujući ovim izmjenama u na godišnjoj razini uštedjet će se oko 115 milijuna kuna godišnje, odnosno gotovo pola milijarde u jednom mandatu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!