UGOSTITELJI NA MUKAMA Odustaje se od dostava, najavljena otpuštanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/DARUVAR – Sektor koji je koronakriza gotovo nokautirala je ugostiteljstvo. Prije gotovo tri tjedna su svi ugostiteljski objekti u mini lockdownu zatvoreni. Vrata su zaključana, svjetla ugašena, neki su raspoloženje pokušali razvedriti s medvjedićima za stolovima, ali gostiju nema. Kako sada stvari stoje ni neće ih biti tako brzo, pa ugostiteljima preostaje jedino sjediti i čekati, kaže predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije Srećko Koljić.
-90 posto ugostitelja ostalo je kod kuće, a oni koji su ostali na dostavi, muče se i nekako pokušavaju zaraditi još neku kunu – kaže Koljić.
Srećko Koljić
Dostava je restoranima slamka spasa, ali nedostatna, napominje Koljić.
– Trenutno je 12. mjesec u kojem potrošnje još koliko toliko ima, ali situacija je sve teža i teža. Prema mojim saznanjima, dvoje ugostitelja koji su radili na dostavi, ipak su se povukli doma – ističe Koljić.
Ugostitelji pad prometa trpe cijele godine, a posljednjih gotovo dvadeset dana je završni udarac. Za očekivati je stoga otpuštanje dijela radnika, ali i trajno zatvaranje pojedinih objekata. Jer dok su prihodi svedeni na nulu, računi i dalje stižu. S tim je suočena i vlasnica jednog daruvarskog kafića, ujedno predsjednica ceha ugostitelja daruvarskih obrtnika Božica Šobak koja će i sama možda morati povući neželjen potez.
– Uz sebe, imam još troje radnika. Više to ne mogu plaćati, a tu je još i najam. Vjerojatno će biti jedan radnik viška – kaže Šobak.
Najviše ju, kaže, pri tome ljuti što za to nije ona kriva. Na pitanje koliko ugostitelji još mogu izdržati, kaže:
– Ne znam što reći, ne znamo ni što misle s nama – zaključuje Šobak.
Sada mogu samo čekati i nadati se da će nekim od potpornih mjera spasiti što se spasiti da. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!