MILIJUNSKI PROJEKT Kreće ispitivanje nove bušotine u Korenovu, Bjelovar dobiva vrelovod?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nastavljaju se geotermalna ispitivanja u Korenovu. U Malom Korenovu, samo nekoliko stotina metara od Velikog Korenova i bušotine na kojoj su u tijeku ispitivanja zbog izgradnje novih bjelovarskih toplica, uskoro bi trebalo krenuti opsežno ispitivanje potencijalnog izvora na kojem bi temperatura vode mogla dosegnuti visokih 80 stupnjeva. Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Agencija za ugljikovodike prihvatile su inicijativu Grada Bjelovara za raspisivanje natječaja za daljnja ispitivanja geotermalnog potencijala koji Grad Bjelovar namjerava pokrenuti u suradnji sa stručnjacima s Geotehničkog fakulteta.

-Na toj je lokaciji je INA već obavljala svoja istraživanja i pronađena je topla voda te je postojala stara bušotina sličnih karakteristika bušotini u Cigleni na kojoj je niknula geotermalna elektrana. Na temelju pretpostavki i ranijih saznanja i ispitivanja koja su pokazala određene rezultate, mi smo kao Grad preko tvrtke Terme Bjelovar zatražili izdavanje natječaja za koncesiju za pravo istraživanja istraživanje bušotine, koji je danas Agencija ta ugljikovodike i raspisala – potvrdio je za Klikni.hr bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Hrebak dodaje kako će se tvrtka Terme Bjelovar javiti na spomenuti natječaj, a vrijednost daljnjih istraživanja trebala bi dosegnuti 15 milijuna kuna za koje postoji osnova da se financiraju iz EU fondova jer su i neki drugi gradovi dobili sredstva za slična istraživanja. Naime, poznato je, kaže Hrebak, da EU podržava projekte koji se temelje na geotermalnom potencijalu i zelenoj tranziciji.

-S obzirom da smo mi već proveli određena ispitivanja s profesorima i drugim stručnjacima Geotehničkog fakulteta, koja su pokazala kako bi temperatura vode na tom mjestu trebala biti preko 80 stupnjeva, potencijali bušotine su veliki – kaže Hrebak.

Drugim riječima, ona bi trebala biti dovoljna za grijanje, od obližnjih toplica, ako za tim bude dodatne potrebe, potom buduće poslovne zone Veliko Korenovo, staklenika, ali i dijela grada i velikih potrošača, poput industrijskih pogona i javnih institucija. Točnije, to bi dovelo do svojevrsne dekarbonizacije sustava grijanja gradskog područja zamjenom fosilnih goriva geotermalnom energijom.

-Naime, postoji već za to određena trasa po staroj pruzi koji vodi do središta grada i naših poslovnih zona. Drugim riječima, ovime bismo dobili vrelovod za veliko područje grada i potencijal za toplanu i jeftiniji sustav grijanja. Znam da će biti skeptičnih, kao što ih uvijek i bude, ali ovo je budućnost, energetska neovisnost nalazi se visoko na listi prioriteta, a barem mi Bjelovarčani znamo koliko je bilo skeptičnih kada se gradila geotermalna elektrana u Velikoj Cigleni, jedna od najvećih u ovom dijelu Europe – zaključuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!