BRIGA ZA NJAMLAĐE Škrtarenja nema niti u koronakrizi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Ova je godina, ako je suditi po riječima grubišnopoljskog gradonačelnika Zlatka Mađeruha, osebujna po mnogo čemu. Čelni čovjek Grubišnog Polja usporedio ju je s Domovinskim ratom naglasivši kako ju treba preživjeti. Pojasnio je kako su velik broj planova unatoč svemu realizirali, no svakako je djelovanje lokalne samouprave bilo otežano.

– Vjerojatno je posebno bilo teško gospodarstvenicima koji su bitan segment razvoja svake sredine tako da smo se, kako bi zajednički podnijeli ovu krizu i slabije punjenje proračuna, zbog OPG-a, poduzetnika i novih obrtnika odrekli skoro milijun kuna – kaže Mađeruh.

To se vidjelo kroz potpore, ali i poreze, odnosno prireze, a Grad se odrekao i komunalne naknade u jednom dijelu godine čime su htjeli dati do znanja onima koji najteže podnose krizu – da je važno zajedno ju prebroditi. Ništa manje važne nisu niti potpore za najmlađe, djecu i školarce, a ni tu Grad Grubišno Polje nije škrtario. Gradonačelnik je ta izdvajanja opravdao činjenicom da svaka sredina pokušava zadržati mlade i usaditi im ljubav prema rodnom mjestu.

– Između ostalog, bili smo u jednoj velikoj investiciji – adaptaciji i dogradnji dječjeg vrtića koji je sada u konkurenciji za najbolji vrtić. Bila je to investicija od 11 milijuna kuna – rekao je Mađeruh.

Paralelno s tim, Grad financira nabavku radnih bilježnica, mapa za sve osnovnoškolce, a po prvi put su ove godine uveli i 1000 kuna jednokratne pomoći za sve srednjoškolce kako bi ih potaknuli da se školuju upravo u Grubišnom Polju.

– Paralelno smo među prvih deset gradova koji su uveli naknadu za novorođenu djecu, a sljedeće godine naknadu i povećavamo vezano za prvo, drugo i treće dijete –  napominje Mađeruh.

Iako smatra da taj novac neće ponukati roditelje da imaju djecu, zasigurno će im dobro doći u prvim danima s novim članom obitelji, svjestan je gradonačelnik Mađeruh koji je još jednom istaknuo kako su grad prirodnih resursa koje pokušavaju staviti u funkciju i putem njim omogućiti nova radna mjesta za mlade Grubišnopoljce. (M. Čapo)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!