TEŠKO U BOLNICI Pacijenata sve više, svaki dan izvan ‘stroja’ 50-ak medicinara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iako je epidemija koronavirusa zbog potresa koji su pogodili Hrvatsku pala u drugim plan, ona je i dalje tu, upozoravaju zdravstveni stručnjaci. Potvrđuju to i brojke iz bjelovarske bolnice u kojoj je na liječenju 72 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od koji je devetero na respiratoru. S obzirom da je još 14 pacijenata na opservaciji, kapaciteti u bolnici ozbiljno su popunjeni. U bolnici kažu da su pripremili na takav razvoj situacije.

-Od samog početka epidemije pratili smo dinamiku rasta broja oboljelih pa smo dodatno proširivali kapacitete. Tako je i odjel poliklinike interne spreman za prihvat pacijenata. Prenamjenom tog prostora osigurali smo dodatnih 25 kreveta za oboljele od koronavirusa – kaže ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch.

Ravnatelj bolnice dr. Ali Allouch

Srećom, oni još nisu u funkciji. Osim rastućeg broja pacijenata, situaciju u bjelovarskoj bolnici dodatno otežava i velik broj medicinskog osoblja koje je izvan ‘stroja’ zbog zaraze i samoizolacije. Na dnevnoj bazi bolnici nedostaje između 40 i 50 ljudi, što se nastoji riješiti reorganizacijom i te pripremom djelatnika s različitih odjela za rad s covid-pacijentima.

-Bez obzira na nedostatak medicinskog osoblja, svi su pacijenti zbrinuti. Na samom početku epidemije uveli smo strogu edukaciju za rad s covid-pacijentima na svim našim odjelima, tako da na taj način komentiramo nedostatak ljudi – kaže Allouch.

Osim covid-pacijentima, ulazak u bjelovarsku bolnice i dalje je dozvoljen samo za hitne slučajeve te onkološke bolesnike.

-Zbog izvanredne situacije, drugačije jednostavno ne može. Na žalost, zbog takvog režima značajno su nam porasle liste čekanja i mi bismo bili najsretniji da bolnicu možemo otvoriti sutra. No, na žalost, morat ćemo se strpjeti još neko vrijeme – zaključuje Allouch.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!