COOL SCHOOL Uključite se u zabavne trešnjevačke radionice!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Koje sadržaje ponuditi djeci tijekom zimskih praznika? Dobre ideje dolaze iz Zagreba, točnije tamošnjeg Centra za kulturu Trešnjevka. Saša Martinović Kunović, voditeljica galerije Modulor i stručna suradnica Centra za kulturu Trešnjevka otkriva što to Centar donosi klincima u sklopu radionica Cool School.

-Već tradicionalno provodimo ovaj program, radi se o radionicama koje se održavaju tijekom svih praznika, pa tako i zimskih. Radionice su predviđene za djecu osnovnoškolskog uzrasta, a budući da se radi od kuće, uz djecu mogu sudjelovati i roditelji. S obzirom na specifičnu situaciju radi koje u samom centru ne smijemo održavati radionice, organizirali smo šest online programa – kaže Martinović Kunović.

Dodaje kako je dio programa već odrađen, no još dosta njih slijedi u narednim danima.

-Jedan od modula smo već odradili, ali se na linku može pogledati online pa se onda naknadno može organizirati i još jedna radionica na tu temu. Inače, ta konkretna radionica je rezultat suradnje s udrugom Zeleni klik koja se bavi održivim razvojem, a tema je bila kreiranje ukrasa od ostataka papira koje imamo kod kuće – dodaje Martinović Kunović.

Uzevši u obzir sve stresove koji su ljude okupirali u posljednje vrijeme, važno je skrenuti misli s teških tema i pritom učiniti nešto korisno i praktično.

– Naglasak je na reciklaži, a s obzirom da su djeca kod kuće, mogu raditi od materijala kao što su ostaci papira, kartoni, neke krpice. Ukratko, sve ono što svatko od nas ima doma. 7. siječnja imamo radionicu koju vodi naša suradnica Ana Marija Meniss, a to je izrada snjegovića od starih čarapica, svi ih imamo u ormarima. U petak je na rasporedu radionica izrade tulipana od papira. Nastala je u suradnji s Udrugom osoba s intelektualnim poteškoćama s kojom i inače surađujemo, a čija je voditeljica Biserka Kopčok – kaže naša sugovornica.

Za sve one koji nemaju vremena ovaj tjedan, Centar za kulturu Trešnjevka radionice provodi i sljedećeg tjedna.

– Tri radionice organiziramo, jedna je u vodstvu akademske slikarice Vesne Šantak. Na toj ćemo radionici također od kartona od boja koje imamo kod kuće, od nekih starih ostataka mapa, izraditi objekt kuće i stanara njoj. Vjerujem da je to tema koju će mnogi biti ponukani interpretirati na neki svoj način – kaže Martinović Kunović.

U srijedu i četvrtak Tara Beata Racz, akademska slikarica, ali ujedno i art-terapeutkinja organizira nešto zanimljivo.

-U srijedu će biti radionica  „Budi svoj superheroj“. S obzirom da se Tara Beata bavi art-terapijom, a mislim da je u ovoj situaciji i djeci potrebna psihološka podrška, kroz njen će se vođeni proces s djecom na neki način nastojati doći do onoga što ih tišti, koje bi osobine super heroja htjeli imati u ovim okolnostima i kako bi ih iskoristili – kaže Martinović Kunović.

-U četvrtak je, kao što smo rekli, na rasporedu još jedna radionica u vodstvu Tare Beate Racz. I ovaj put riječ je o svojevrsnom otkrivanju kod psihološki vođen proces sa svakim djetetom ponaosob, kroz neku vođenu šetnju, kroz šumu ili svoju osobnost te će se i kroz likovne radove pokušati doći do nekih zaključaka – kako se osjećamo u ovoj situaciji, što bismo mogli promijeniti za neku našu dobrobit – dodaje naša sugovornica.

Sistem je vrlo jednostavan jer svim radionicama može se pristupiti putem linka na Facebook stranici CEKATE-a ili webu.

-Lajkate Centar za kulturu Trešnjevka  i svaki dan u 11 sati će tu biti link putem kojeg možete pristupiti videu, on je obično na youtubeu – otkriva Martinović Kunović.

Dakle, link je svima dostupan i svi mogu, prateći upute s tog filmića, kod kuće raditi isto ili slično. Jedino je radionica sljedeće srijede zoom radionica, i ona ima ograničenje do 100 polaznika, no mislim da je to sasvim dovoljno.

Na facebook stranici ili webu bit će objavljene upute kako pristupiti zoom linku. Jedino će za to biti potrebne ranije najave, odnosno prijave mailom.

-Ali, naravno, svi su pozvani da sudjeluju i svi se mogu zainteresirani prijaviti, nema nekog ograničenja. Dali smo svoj maksimum u ovim okolnostima pa se nadam se da će to ipak nekome donijeti malo veselja – zaključuje Martinović Kunović.

Ukratko, svi oni koji su zainteresirani za Cool School radionice, ali i za ostale sadržaje u organizaciji CEKATE-a, svakako je za početak najbolje posjetiti web stranicu www.cekate.hr ili facebook Centra za kulturu Trešnjevka. (D. Čerčić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!