LOKALNI IZBORI Bajs i Hrebak jedan na jedan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Politički novinari teško zarade plaću u bjelovarskom kraju. Nema seks skandala, uplakanih supružnika, nikoga ne ganjaju policijski presretači, nema pijanih vožnji i razbijenih službenih automobila, nabrijani državni revizori ne mogu pronaći nepravilnosti u upravljanju javnim novcem… Većina lokalnih čelnika toliko je armirala svoje pozicije tako da se mogu smijeniti samo oni sami. Jedino se poneki uhljepčić s vremena na vrijeme pokaže nesposobniji nego što se to od njega očekuje, ali to veliki šefovi riješe brzo i u tišini.

Ipak, dvije su specifičnosti Bjelovarsko-bilogorske županije kojih baš i nema u ostatku Hrvatske. Ovim područjem dominiraju dvije snažne političke figure: župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Najveće stranke na državnoj razini, HDZ i SDP, djeluju gotovo neprimjetno u njihovoj sjeni tako da igru vode dva neovisna lidera. Istina, Hrebak je i predsjednik HSLS-a, nekad velike stranke koja je danas spala na samo nekoliko imena od kojih građani znaju samo za jedno – predsjednikovo.

Istina je da su obojica vijećničku većinu osigurali glasovima, u županiji SDP-a, a u Bjelovaru HDZ-a, ali takvi sporazumi nisu oslabili njihovu poziciju, čak se može reći da su vlastitom dominacijom prekrili njihove politike. Kad pitate kolege novinare i „obične građane“ kakva je politika gradskog HDZ-a, samo sliježu ramenima. Isto tako za SDP-ovu politiku u županiji.

Druga je specifičnost preslikavanje „ljubavi“ Pantovčaka i Banskih dvora na državnoj razini na lokalnu. Bajs i Hrebak zajedno su samo kad protokolarno moraju i javna je tajna „da se baš nemaju“. Iako se obojica mogu pohvaliti brojnim projektima koji su interesu zajednice, iako su im uredi „na cigaretu“ šetnje, građani misle kako bi moglo biti i bolje kad bi bilo više suradnje. Ovako jedan bilda mišiće na bolnici, a drugi na brzoj cesti i toplicama.

Dvije snažne političke osobnosti još se nisu direktno „potukle“ na izborima jedan na jedan, Hrebak se drži grada, a Bajs županije. Posljednji parlamentarni izbori mogli bi biti nekakav pokazatelj iako su obojica bili na „tuđim“ listama. Dario Hrebak jašući na valu transparentnosti na listi HDZ-a preferencijski je skupio 6214 glasova, a Damir Bajs u Restart koaliciji 4251. Kakav je odnos u naklonosti glasača njih dvojice i najvećih stranaka najbolje opisuju i preferencijski glasovi šefova županijskog HDZ-a i SDP-a: Miro Totgergeli dobio je 1013 glasova, a Tihomir Jaić samo 808.

Točno je da su lokalni izbori sasvim nešto drugo od parlamentarnih i snagu Bajsa i Hrebaka ipak ćemo moći izmjeriti nakon glasovanja za županijsku skupštinu. Tu će se, osim listi najvećih stranaka, naći i Hrebakova lista s neovisnim lokalnim čelnicima, kao i Bajsova lista s njegovim kadrovima. Bit će zanimljivo i vidjeti kako stoje HDZ i SDP jer se bez njihovih vijećnika neće moći sastaviti većina. (Željko Brkić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!