JAVILI SE PROZVANI: Načelnik ganjao vijećnike po selu da mu ne padne proračun!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ŠANDROVAC – Zakuhalo na političkom polju u Šandrovcu. Naime, nakon što nam se jučer tamošnji načelnik Općine Josip Dekalić požalio na pojedine vijećnike koji su bojkotirali telefonski organiziranu sjednicu Općinskog vijeća u prosincu, odnosno nisu se javili na telefon i izjasnili se kako glasuju i time doveli u pitanje proračun i brojne projekte za 2021. godinu, javili su nam se “prozvani” vijećnici. Jedan od njih je HDZ-ov Mirko Bedeković koji je ukratko pojasnio da bi bilo bolje da načelnik “ne poteže mačka za rep”.
FOTO: Mail koji su HDZ-ovi vijećnici uputili Općini Šandrovac
-Dakle, mi smo u Općinu Šandrovac poslali mail u kojem smo tražili da se odgodi sjednica Općinskog vijeća ili da se ona održi nekim drugim putem, video vezom ili uživo u prostoru društvenog doma. Jer na ovaj način, telefonski kako su oni to zamislili, krše se članci 64., 65. i 70. u kojima je pojašnjeno da vijećnici na sjednicama imaju pravo predložiti amandmane, raspravljati o određenim točkama i predložiti izmjenu dnevnog reda – pojasnio je Bedeković i dodao kako se iz Općine nitko nije udostojio odgovoriti na njihov mail. Stoga su se oni dogovorili da se neće javiti na telefon jer je očito da načelniku i suradnicima nije u interesu da proračun uopće prođe.
Bedeković je ujedno naglasio i kako su se ranije u  HDZ-u dogovorili da će svakako podržati proračun, što su u Općini dobro znali. Stoga nije bilo potrebno ništa drugo već ljudski pristup, upozorava Bedeković. Umjesto toga, tvrdi, dobili su javno prozivanje.
Inače, šandrovačko Općinsko vijeće sastoji se od 11 članova. Na telefonsku sjednicu javilo se šestero vijećnika, dok se sedmi izjasnio da ne želi glasovati. Četvero, među kojima je i Bedeković, odbili su se javiti. Problem je iskrsnuo kada je jedan od šestero vijećnika koji su glasali bio suzdržan, a za izglasavanje proračuna bilo je potrebno šest ruku.
Načelnik Josip Dekalić, prema riječima HDZ-ovaca, po selu je molio vijećnike da glasaju i podrže proračun
-Pet ih je bilo za, šesti je vijećnik bio suzdržan. Tada je načelnik, u ne znam koje vrijeme, zvao predsjednika općinskog HDZ-a i molio da stupi u kontakt s nekim od nas jer mu nedostaje jedna ruka kako bi proračun prošao. Mene nije dobio jer nisam bio doma. Mobitel sam stavio na punjač i otišao iz kuće. Dobio je na telefon Nikolu Halapu koji je, kako smo se ranije i usuglasili, potvrdio da je za proračun, koji je zahvaljujući njemu – izglasan, prepričava neobičnu sjednicu Bedeković i pojašnjava kako je poanta svega da je načelnik ignorirao njih, a ne oni njega i općinski proračun.
-U Šandrovcu postoji veliki društveni dom u kojem se mogla održati sjednica Vijeća uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Međutim, nitko iz Općine o toj opciji uopće nije htio raspravljati, iako smo ih to lijepo zamolili i ujedno im predložili videokonferenciju – ističe naš sugovornik i dodaje kako je činjenica da je prekršen članak 62. u kojem piše da sjednicu mora voditi predsjednik vijeća ili njegov zamjenik, što u prosinačkoj telefonskoj sjednici nije bio slučaj. Kako tvrdi Bedeković, sjednicu je vodila pročelnica u Općini, što nikako ne može biti regularno.
-Zbog “mira u kući” osobno šutim o brojnim nepravilnostima u toj Općini. Svima nam je stalo da se Šandrovac razvija, pa se stoga nadamo kako će se netko drugi na narednim izborima kandidirati za načelnika – zaključio je Bedeković.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!