NEOBIČNA KOALICIJA Kad se protiv ‘seljaka’ udruže HDZ, HSLS i SDP

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ŠANDROVAC – Politička se scena na području Šandrovca muti i dalje. Naime, nakon što smo objavili razlog zašto su pojedini HDZ-ovi vijećnici bojkotirali sjednicu Općinskog vijeća u prosincu, komentari tamošnjih drugih političkih opcija nanizali su se ispod objavljenog teksta. Imali su potrebu pojasniti gdje se izgubila načelnikova većina i zašto je uistinu morao po selu ganjati nekoga da mu podrži proračun.
-Ma ja još uvijek ne razumijem koji je benefit toga što je HSS-ov načelnik Josip Dekalić išao ikoga prozivati jer je on podršku tih istih vijećnika, koji nisu njegovi, imao i to kroz cijeli period kako nije imao većinu u vijeću. Na prošlim parlamentarnim izborima HSS osvojio je 5 mandata, HDZ 3, HSLS 2 i SDP jedan mandat, što je ukupno 11 vijećnika – podsjeća HSLS-ov Sven Perec i dodaje kako njegova stranka samostalno nije mogla provesti nijednu ideju i projekt jer im je za to bila nužna većina. Jedan od njihovih planova, tvrdi, bilo je uređenje šandrovačkog dječjeg vrtića u središtu naselja po uzoru na đurđevački kroz koji su htjeli ostvariti “kresanjem” vijećničkih naknada koje za predsjednika vijeća ili, primjerice, zamjenika načelnika iznose 1500 kuna.
Promijenio stranu
-Suradnja s načelnikom je teška i tvrda pa smo, ne bi li osigurali provedbu svojih ciljeva, koalirali s HDZ-om i SDP-om. Tako smo dobili većinu u vijeću – kazao je Perec i pojasnio kako je na nacionalnoj razini riječ o, u najmanju ruku, neobičnoj koaliciji, no u Šandrovcu se pokazala dobrom idejom. Idila je bila kratkog vijeka, a već na nekoj od sljedećih sjednica, prisjeća se Perec, SDP-ov vijećnik podržao je unatoč međusobnom dogovoru, neke od ideja protiv kojih su bili ostali u tzv. neobičnoj koaliciji. Kako je vrijeme odmicalo, pokazalo se da je njihov SDP-ovac sve više ponovno Dekalićev i naginje HSS-u. No, sreća je i dalje bila na strani „neobičnih“ jer se HSS-ov vijećnik Igor Škudar, zbog razmirice s načelnikom, isčlanio iz HSS-a postavši tako nezavisni vijećnik.
FOTO: FACEBOOK ŠANDROVAC MOŽE BOLJE
-Počeo je podržavati naše projekte i time smo ponovno imali većinu. Iako su neki govorili da je riječ o čistoj trgovini, to uopće nije bilo tako planirano. Škudar je u međuvremenu posao predsjednik vijeća, no tu su počele nove igre načelnika. Primjerice, dotad je bilo uobičajeno da na istoj strani tijekom sjednica sjede predsjednik vijeća, načelnik, pročelnica, a sada su oni svi promijenili mjesta i otišli na drugu stranu prostorije da se maknu od njega – kazao je Perec i potvrdio kako načelnik nije mogao podnijeti da nema većinu te je pronašao način da to promijeni. I to tako da se udruži s jednim od HDZ-ovih vijećnika, dotadašnjim dugogodišnjim neprijateljem, kojeg je ujedno postavio na čelo općinskog vijeća.
Smrtni neprijatelj postao prijatelj
-Punih 20 godina njih dvojica se međusobno ne podnose, prepirali su se na dnevnoj bazi, a sada su odjednom veliki prijatelji. Ne znam što im se dogodilo na posljednjoj sjednici, zašto ju nisu htjeli održati videokonferencijskim putem i udovoljiti nam da svi imamo pravo raspravljati. Jesu li se bojali da još netko od “njihovih” ne postane odbjegli kao SDP-ov vijećnik koji im, potpuno iznenađujuće, nije podržao proračun, teško je naslutiti, no potpuno je nepošteno da su nam poslali doslovno križaljku putem koje smo morali glasati. Strah im je vjerojatno povećao i dopis HSLS-a koji smo im poslali i u kojem je jasno pisalo da također ne želimo sudjelovati u toj farsi – pojašnjava Perec i otkriva kako je SDP-ov vijećnik najvjerojatnije protestirao jer njegova umirovljenička udruga nije dobila dovoljno novca od Općine, već je njihov rad navodno “novčano podržan” iz jednog sasvim drugačijeg izvora, iz Bjelovarsko – bilogorske županije.
-Ne znam u kakvom su oni odnosu. Nekad mi se čini da su skupa, nekad da su jedan protiv drugoga. Je li to igrokaz za nas ostale ili nešto treće, ne znam, ističe Perec koji u glavi već ima viziju kako će politička križaljka za naredne lokalne izbore na području Šandrovca izgledati. Iako još ne želi davati službene izjave o tome, potvrdio nam je kako se on osobno neće nadmetati za načelnikovu fotelju jer mijenja šandrovačku adresu bjelovarskom. Podsjetimo, na prošlim izborima HDZ nije htio podržati Pereca već su izašli na izbore samostalno.
-Da su podržali mene, ja bih bio načelnik i imali bi većinu, no nisu to napravili. Sada, koliko znam, imaju dobrog kandidata za načelnika pa bi njihov rezultat samim time, mogao biti bolji nego što je bio – smatra Perec kojem je teško reći što će s Dekalićevim HSS-om biti, s obzirom na “nemale” unutarstranačke probleme.
FOTO: OPĆINA ŠANDROVAC

Promjena strane zbog nekoliko tisuća kuna

SDP-ov vijećnik koji se u aktualnom mandatu najprije, u neobičnoj koaliciji, priklonio HSLS-u, pa im ubrzo okrenuo leđa i ponovno se priklonio načelnikovoj većini, je Ranko Ormanović. Kako nam je sam potvrdio, na posljednjoj telefonskoj sjednici, revoltiran je stavio u nepriliku načelnika i njegov proračun i to tako što je ostao suzdržan kada se načelnik nadao da će dignuti ruku, odnosno glasati ZA proračun.

-Načelnik je mojoj umirovljeničkoj udruzi dao tri tisuće kuna, dok je drugoj, koja broji nekoliko desetaka članova više, dao 15 tisuća. To je nepošteno i ja sam ga na to upozoravao već nekoliko godina jer to nije prvi put da je tako postupio. Uostalom, da je sjednica bila organizirana na neki drugačiji način, da smo imali priliku raspravljati, možda ne bi tako postupio, no u ovom slučaju nisam imao izbora. I da, istina da nam je Bjelovarsko-bilogorska županija dala znatno više sredstava za rad, čak devet i pol tisuća, dok je druga udruga dobila 10. To je znatno pravednija raspodjela, nije li – kratko je obrazložio svoj stav Ormanović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!