DRUGO POLUGODIŠTE Objekti su pregledani, a prvi će dan proći u evakuaciji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE/ČAZMA – Za tri dana počinje drugo obrazovno razdoblje ove, sve samo ne uobičajene, školske godine. Provjerili smo s ravnateljicama jedne osnovne i jedne srednje škole na području Bjelovarsko – bilogorske županije kakvo je stanje te je li sve spremno za povratak učenika razredne nastave u škole, odnosno imaju li učenici predmetne nastave i srednjoškolci, izuzev maturanata, sve uvjete za online nastavu.
-Kao što su preporuke Ministarstva obrazovanja i Centra 112 dobili smo upute da odmah prvi dan učenike upoznamo s eventualnom zaštitom od požara i da odradimo vježbe evakuacije. Ono što je najvažnije jest da upozorimo djecu da ne treba doći do panike i da u svakoj nepogodi možemo to zajedno podnijeti – kazala je Snježana Šeliš, ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje. Dodala je kako imaju novosti za učenike Podrušne škole Ivanovo Selo. Naime, četvero tamošnjih učenika nastavu će sada polaziti u novoobnovljenoj zgradi škole. Oni su, podsjeća Šeliš, prošlo polugodište nastavu polazili u matičnoj školi jer se njihova renovirala. Obrnuta novost tiče se učenika Područne škole Veliki Zdenci. Oni će, pak, njih 32-oje, zbog početka energetske obnove na njihovoj školskoj zgradi, od ponedjeljka nastavu polaziti u matičnoj školi u Grubišnom Polju. Ravnateljica se dotaknula i roditelja kojima zasigurno nije lako u ovoj cijeloj situaciji jer se njihova djeca ipak moraju opet prilagoditi nekim novostima.
Snježana Šeliš, ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje
-Ovog puta roditelji nemaju puno pitanja, mislili smo da će telefoni zvoniti puno češće, no to nije tako. Ipak smo valjda već svi naviknuli na izvanrednu situaciju, a ako je sve bilo u redu u ožujku kada smo se doslovno preko noći trebali prebaciti na nastavu po modelu C, onda ćemo i sada preživjeti ovo – optimistična je Šeliš koja je ujedno potvrdila kako su sve njihove školske zgrade nakon potresa pregledane od strane statičara te kako nemaju većih oštećenja i sigurne su za boravak.
Irena Pavlović, ravnateljica Srednje škole Čazma potvrdila nam je kako su morali napraviti manje intervencije u rasporedu.
-To je iz razloga da profesori koji fizički moraju biti u školi s maturantima imaju razmak nakon nastave da bi se stigli prebaciti na online nastavu za sve ostale učenike. Oni koji stanuju blizu tako mogu stići vratiti se kućama, a ostali mogu taj dio odraditi i iz škole, imaju sve uvjete. Raspored je tako napravljen da nikad neće morati raditi i jedno i drugo u isto vrijeme – pojasnila je Pavlović i dodala kako je od početka nastavne godine raspored napravljen tako da su satovi maksimalno u blokovima kako bi se smanjio broj nastavnika koji odjednom moraju biti u razrednim odjelima. Po tome ispada da učenici imaju najviše tri ili četiri predmeta dnevno.
Ravnateljica smatar da problema od ponedjeljka ne bi trebalo biti. Sve nepoznanice su riješene, dio učenika nastavu prati ponline, dio je doma pa nema dupliranja sadržaja, što bi profesorima trebalo olakšati posao. Novost je da će svi učenici sada biti smješteni u učionice u prizemlju kako bi bili bliže izlazu u slučaju potresa, a kako bi evakuacija trebala izgledati, učenici će isprobati već u ponedjeljak, baš kao i svi ostali školarci u zemlji.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!