Podijeljena priznanja uspješnim privrednicima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – U sklopu svečane sjednice Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica, najuspješnijim tvrtkama s područja Koprivničko-križevačke županije uručena su prestižna priznanja „Zlatna kuna“ za 2019. godinu. U kategoriji malih gospodarskih subjekata nagradu je primio Cemix Croatia d.o.o., u kategoriji srednjih Rasco d.o.o., dok je u kategoriji velikih gospodarskih subjekata „Zlatna kuna“ pripala tvrtki Podravka d.d. Navedene su se tvrtke posebno istaknule u doprinosu ukupne produktivnosti, profitabilnosti i orijentacije prema inozemnom tržištu u djelatnosti prerađivačke industrije.

Sjednicu je otvorio novi predsjednik Gospodarskog vijeća Krunoslav Vitelj, nakon čega je minutom šutnje odana počast prerano preminulom bivšem predsjedniku Gospodarskog vijeća i predsjedniku Uprave Podravke Marinu Pucaru, uz zahvale na svemu što je učinio kako za Komoru, tako i za županijsko, odnosno hrvatsko gospodarstvo.

Svečanoj je sjednici uime Županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji se, čestitavši nagrađenima na uspjehu, osvrnuo na prilike u županijskom gospodarstvu, kazavši kako s 3.440 aktivnih gospodarskih subjekata na tržištima realiziramo ukupne prihode od 13,2 milijardi kuna i kontinuirano profitabilno poslujemo s neto dobiti od 465 milijuna kuna. Gubici po zaposlenom među najnižima su u državi, a u 2019. godini rezultati poslovanja uspješniji su u odnosu na predkrizno razdoblje.

-Naši su gospodarstvenici konkurentni i na inozemnim tržištima, a Županija je kao efikasan servis na raspolaganju svim poduzetnicima s kojima imamo kvalitetnu i konstruktivnu suradnju te dvosmjernu komunikaciju po svim pitanjima. Zahvaljujem im što brinu o radnim mjestima, ali i što stvaraju dodanu vrijednost kroz doprinos društvenom životu, prvenstveno sportu. Što se gospodarstva tiče, i nadalje je problem nedostatak kvalificirane radne snage, na što pokušavamo utjecati i kroz srednjoškolski sustav usklađivanjem obrazovnih programa s potrebama na tržištu, ali se takvi rezultati ne postižu preko noći. Dobitnicima „Zlatne kune“ čestitam na zasluženom priznanju – Podravki kao glavnom gospodarskom subjektu naše županije te tvrtkama Rasco i Cemix, a svim gospodarstvenicima želim uspješne poslovne rezultate – kazao je Ljubić te ujedno napomenuo kako je Županija osigurala sredstva za potpore poduzetnicima, fizičkim i pravnim osobama te obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u iznosu od 4,7 milijuna kuna, a javni će pozivi biti otvoreni sredinom veljače i u ožujku.

Ispred tvrtke Cemix prisutnima se obratio direktor Željko Pecak zahvalivši što je prepoznat njihov doprinos razvoju gospodarstva ovog prostora, istaknuvši kako su 2019., a i 2020. godina bile njihove najuspješnije godine dosad unatoč pandemijskim okolnostima. S njim se složio i Darko Paviša, suvlasnik i član Uprave tvrtke Rasco, koji je naglasio kako od prošle godine spadaju u kategoriju velikih tvrtki, prema broju zaposlenih, te kako su postigli rekordne rezultate i završili trogodišnji investicijski ciklus vrijedan 10 milijuna eura.

U ime Podravke obratio se član Uprave te predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić, zahvalivši na priznanju i dodavši kako je Grupa Podravka kroz 2019. i 2020. godinu ostvarila   iznimne poslovne rezultate kojima je opravdala očekivanja koja su uvijek velika, kako u lokalnoj zajednici, tako i na nacionalnoj razini. Usprkos izvanrednim epidemiološkim okolnostima kompanija je, dodao je Kolarić, ostvarila snažan organski rast, a svoje djelovanje nastavit će kroz jasno definiranu strategiju i to u smjeru u kojemu se tvrtka razvijala posljednjih nekoliko godina. Tvrtka priznanje doživljava kao poticaj za još veći doprinos razvoju ovog kraja i županijskog gospodarstva, zaključio je Kolarić.

Prisutnima se obratio i predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec koji je čestitao dobitnicima na nagradama naglasivši važnost koju ove uspješne tvrtke imaju za cjelokupno gospodarstvo županije, pohvalivši pritom što nagrađeni veliki novac ulažu u dodatne edukacije svojih zaposlenika te otvaraju nova radna mjesta. Poseban naglasak Habijanec je stavio na promociju strukovnog obrazovanja i osiguranja materijalnih uvjeta za radnike kako bi se smanjio odljev radne snage na strana tržišta.

Na kraju svečanosti priznanje za izniman doprinos razvoju gospodarstva i unapređenju komorskog sustava na području Koprivničko-križevačke županije uručeno je bivšem predsjedniku Uprave Podravske banke Juliju Kurucu, a nagradu mu je uručio član Uprave Podravske banke Daniel Unger. Kuruc je u svojem obraćanju zahvalio na priznanju te istaknuo kako se nada da će nagrađene tvrtke i dalje u svojem radu postavljati i ostvarivati visoke strateške ciljeve.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!