Ispitivanje druge bušotine u Velikom Korenovu moglo bi se financirati norveškim novcem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U bjelovarsku Gradsku upravu ovih je dana stigla zanimljiva inicijativa s Energetskog instituta Hrvoje Požar da se dodatno istraže geotermalni potencijali u Velikom Korenovu.

– Kraljevina Norveška je za Hrvatsku odredila veliki fond, vrijedan 100 milijuna eura, iz kojeg bi se trebali financirati zanimljivi projekti vezani uz geotermalne potencijale. Točnije, priprema se mogućnost za desetak projekata do 1,3 milijuna eura – otkriva bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Prilika je to, dodaje, da se dodatno istraži druga bušotina u Velikom Korenovu, u blizini budućih toplica, koja bi trebala biti toplinskog karaktera. Naime, ranija istraživanja su pokazala kako je na tom mjestu temperatura vode puno veća od one koja će se koristiti za toplice te kako postoji potencijal da ona bude baza za izgradnju budućeg bjelovarskog vrelovoda.

-Imamo pokazatelje da na dubini od kilometar i pol imamo još veću toplinu vode, otprilike oko 67 do 70 stupnjeva. Do sada nismo koristili tu bušotinu jer znamo da ta voda nije dobra za kupanje, ali su dobre šanse da bude energent kojim će se grijati određeni prostori, kapaciteti, proizvodne hale, ali i naše toplice – objašnjava Hrebak.

Prijave na ovaj projekt bit će moguće možda već krajem travnja.

– Intenzivno radimo na dokumentaciji, javili smo se na natječaj i Agenciji za ugljikovodike. Zasad smo jedan od rijetkih gradova koji je iskazao interes da istražuje geotermalni potencijal i pruža nam se mogućnost da si u visini do 500 tisuća eura financiramo vrijednu dokumentaciju. Krajem godine će se raspisati natječaj za 1,3 milijuna eura kojim bi se moglo financirati bušenje takve bušotine – kaže Hrebak.

Dodaje kako će Grad sigurno aplicirati na spomenuti natječaj jer drži da je to odlična prilika za nastavak razvoja geotermalnih potencijala u Bjelovaru.

-Samo taj jedan krak bi zamijenio 25 posto plina na našim toplicama, dakle osigurao nam praktički besplatnu energija iz utrobe zemlje. To je ono što Bjelovar traži, da budemo zeleni grad na pametan način, da razvijamo svoju turističku priču. Ne gledam na toplice samo kao toplice već i kao potencijal koji će danas-sutra otvarati dodatne perspektive u vidu sportskih terena, dvorana, poliklinika, bungalova i svih onih sadržaja koje takav termalni centar treba imati – ističe gradonačelnik.

A za sve te sadržaje režijski troškovi bi, u slučaju izgradnje vrelovoda, bili daleko niži, zaključuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!