Poticaji će se dobiti po proizvodnji, a ne po površini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mijenjaju se pravila za proizvodno vezana plaćanja. Umjesto kao sada po površini, plaćat će se po proizvodnji koju će poljoprivrednici morati i dokazati. Dakle, ako netko primjerice ima orahe i za njih ubire poticaj, a jedne godine oraha nema, tada proizvodno vezano plaćanje neće ni dobiti, ali hoće ostala na koje ima pravo. I za voće i povrće su određene minimalna i maksimalna površina kao i količina koju netko mora proizvesti da bi dobio proizvodno vezano plaćanje, pa je primjerice određeni urod rajčice barem 80 tona po hektaru. Te promjene pozdravlja predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanec.
Foto: Ilustracija
-Proizvođači koji ozbiljno rade i prodaju preko računa ili na kućnom pragu ne bi trebali imati problema. Prinosi su po nama relativno razumni – smatra Budanec koji razumnim drži i uvjet obveznog osiguravanja usjeva i nasada.
Proizvodna se granica diže i za mljekare i to s tri tisuće i petsto litara po grlu na četiri tisuće 310 kilograma.
-To u današnjim uvjetima ni nije proizvodnja s kojom se može poslovati. Ako nemaš kravu s minimalno 7-8 tisuća litara proizvodnje to je neisplativo – kaže velikogrđevački mljekar Ivan Čolik.
Nova pravila se tiču i tovljača junadi. Trajanje tova se sa 120 dana diže na 180 za ženska i 250 dana za muška grla. To je prihvatljivo smatra predsjednik Udruge tovljača junadi Baby beef Darko Celovec, ali ono što nije prihvatljivo je da se nova pravila počnu primjenjivati retrogradno čega se u udruzi pribojavaju.
Foto: Ilustracija
-Ako se počne primjenjivati retrogradno od 01.01., a oni su isporučivali po uvjetu od 120 dana, oni neće ispuniti kriterij 180 ili 250 dana i izgubit će potporu za svu stoku isporučenu od prvog prvog do izlaska pravilnika – upozorava Celovec.
Na isto ukazuje i tajnik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život, Jurica Jašinski.
-Sve ono što se trebalo napraviti na jesen se napravilo i sada kreće drugi dio obrade. Smatramo da to što se u tijeku jedne godine mijenjaju pravila nije dobro – kaže Jašinski.
Poljoprivredni proizvođači se stoga nadaju da će se nova pravila početi primjenjivati ili od dana stupanja na snagu pravilnika ili od 2022., dakle da se zahtjevi po novim pravilima počnu predavati sljedeće, a ne ove godine kao što je predviđeno. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!