Allouch: Nije fer da nas drogerije ucjenjuju u vrijeme korone

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što su jučer veledrogerije ponovno upozorile na povećanje duga bolnica, odnosno na nastavak neplaćanja isporučenih lijekova, doznajemo kako je i bjelovarska Opća bolnica među ustanovama kojoj je uvjetovana isporuka lijekova. Naime, zbog dugova za lijekove koji iznose više od 6 milijardi kuna, veledrogerije su započele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito. To znači da će isporučivati onoliko lijekova koliko zdravstvene ustanove unaprijed plate. Prema riječima ravnatelja bjelovarske Opće bolnice, Alija Alloucha, vrijeme pandemije koronavirusa, kada su zdravstvene ustanove najosjetljivije, nikako nije vrijeme za takav način rada i ucjene kojima su izloženi.

Bjelovarska Opća bolnica

-Naša bolnica za lijekove duguje oko 26-27 milijuna kuna, a taj iznos, u odnosu na druge zdravstvene ustanove u zemlji, nije prevelik. Na toj razini smo već 10-ak godina, iznos malo varira, a njegova konstanta je dokaz da ga držimo pod kontrolom – potvrdio je čelni čovjek bolnice dodavši kako im veledrogerije uvjetuju isporuku lijekova jer se dug bolnice proteže više od 365 dana. To znači da bolnica nabavlja lijekove “jedan za jedan”, ono što misle kupiti, najprije moraju platiti.

-Dosad nismo imali problema, imamo svoje zalihe i uspijevali smo rješavati potrebe, no to nije dobro rješenje. Čekamo intervenciju nadležnog ministarstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje jer dugoročno se na ovaj način ne može raditi – priznaje Allouch i upozorava da su bolnice živi sustav te ne mogu unaprijed prognozirati što će sutra primjerice, trebati za rad, koliko će toga morati naručiti i naposljetku, koliko će novaca imati na raspolaganju.

Ravnatelj je priznao kako je zabrinut zbog novonastalog stanja, no ima vjere u sustav, odnosno u HZZO, ministarstvo, odnosno Vladu koji se moraju pobrinuti za sve njih.

-Ja sam uvjeren da 70 posto tog duga čine Klinike, a ne male bolnice poput naše. Korisnici moraju znati kako trenutno imamo zaliha, da vladamo situacijom i nadamo se da neće doći do onog najgoreg scenarija – a to je prekid isporuke lijekova – zaključuje Allouch.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!