Hoće li Daruvar mijenjati gradonačelnika odlučivat će se u drugom krugu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ako je vjerovati istraživanju, Daruvar će i sljedećih četiri godine voditi isti gradonačelnik – Damir Lneniček (HDZ)! Istina, za to će trebati proći dva izborna kruga.

Rezultati su to istraživanja koje je za naš portal provela agencija Vectura telefonskim putem na 200 ispitanika od 15. do 17 ožujka ove godine.

Na pitanje: „Da su sutra izbori za gradonačelnika Daruvara, za kojeg biste kandidata glasovali?“, 44 posto ispitanika izjasnilo se za „starog“ šefa Grada. Igor Jareš iz SDP-a, koji je ovih dana i službeno najavio kandidaturu, dobio bi povjerenje 27,5 posto sugrađana, a kandidatkinja Neovisne liste Damira Bajsa Tanja Herceg 6,5 posto glasova.

Svog kandidata još ne zna 22 posto ispitanih.

Prema tim rezultatima išlo bi se u drugi krug u kojem Lneniček dobiva 48,5 posto glasova, a Jareš 34,5 dok je 17 posto neodlučnih birača. Upravo ovaj broj neopredijeljenih ukazuje da ništa nije gotovo dok izbori ne završe.

Da u Daruvaru ništa nije nemoguće potvrđuje i Lneničekova pobjeda na prošlim lokalnim izborima. Do tada relativno nepoznati mladi HDZ-ovac uspio je zauzeti tron koji je godinama bio rezerviran za SDP-u, a uz pomoć partera sastavio je i većinu u Gradskom vijeću, kojim je do tada također upravljao SDP, a prije njega HSS. Na mjesto gradonačelnika Lneniček je stigao iz gradskog komunalnog poduzeća DARKOM, gdje je neko vrijeme bio predsjednik Uprave. Tamo stečene menadžerske sposobnosti, kažu njegovi sumještani, kao gradonačelnik je najbolje prezentirao na rješavanju dugogodišnjeg problema propale tvornice Dalit čiji zapušteni prostor je Grad otkupio, a zatim prodao poduzetnicima i u njoj oživio proizvodnju. Ono što i politički protivnici kod njega cijene je spremnost na razgovor i suradnju sa svima, bez obzira na stranačku pripadnost.

Upravo mu je to, kažu Daruvarčani, zajedničko s glavnim protukandidatom na nadolazećim lokalnim izborima, stomatologom Igorom Jarešom. Mladi SDP-ovac posljednje je četiri godine u daruvarskom Gradskom vijeću znao žestoko kritizirati prijedloge vladajućih, no nije bježao od toga da ono što je dobro podrži. Nakon što je Marijan Fila u siječnju ove godine podnio ostavku na mjesto predsjednika, vodi gradsku organizaciju SDP-a. Iako je imao priliku karijeru nastaviti izvan Daruvara, odlučio je ostati u rodnom gradu gdje je razvio uspješan posao. I prije službenog ulaska u izbornu bitku, pozvao je protukandidate na konstruktivnu, kampanju bez uvreda. A upravo bi po tome Daruvar mogao biti iznimka ako Lneniček i Jareš ostanu glavnu igrači u ovoj izbornoj utakmici.

Nakon rezultata istraživanja za gradonačelničke kandidate, ovih dana ćemo objaviti i rejting stranaka za Gradsko vijeće Daruvara. (žb, stm)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!