Uskrsnice dijele kravama, kozama, krmačama…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SVETI ĐURĐ – Općina Sveti Đurđ u Varaždinskoj županiji jedna je od onih koja daje uskrsnice. No, ne daje načelnik Josip Jany uskrsnicu sebi, nije se niti za određene kategorije stanovništva sasvim slučajno uskrsnice sjetio baš ove izborne godine. Istina, Sveti Đurđ daje umirovljenicima daje 200 kuna uskrsnice, ali ono po čemu je ta općina jedinstvena u državi je što uskrsnicu daje životinjama. Da, dobro ste pročitali – životinjama! Već nekoliko godina božićnicu, a sada i uskrsnicu dobivaju krave i krmače, ali ne zbog nekog čudnog načelnikovog hira već zbog činjenice da su i ondje staje sve praznije.

-Situacija je u našem selu stvarno kritična i odlučio sam pomoći našim proizvođačima mlijeka i onima koji drže krmače da ipak ta zdrava hrana bude servirana na našem stolu. To je razlog da već šest godina dajemo božićnice i uskrsnice. Proizvođačima mlijeka dajemo 200 kuna po kravici, a svinjogojcima sto kuna po krmači, s tim da je maksimalan broj krmača deset – objašnjava neobične uskrsnice Jany i dodaje da bi ove godine taj iznos mogli i povećati.

Iako su uskrsnice primarno namijenjene kravama i krmačama, ni druge životinje nisu diskriminirane, pa ih se isplaćuje i za kobile i koze, ali uskrsnice su rezervirane samo za ženska grla. Jarčevi i bikovi ih, primjerice, ne mogu dobiti.

-Dajemo onima koje daju mlijeko. Nema mlijeka, nema uskrsnice – kroz smijeh kaže Jany.

No, iza smijeha se krije i sumorna slika sela koja ga je, kako je rekao i ponukala na to neobično darivanje za koje općina iz proračuna izdvaja oko 160 tisuća kuna.

-Mi kao općina imamo oko 3800 stanovnika. Kravica ima samo 150, a nekada je u devet sela svako selo imalo nekoliko tisuća krava, a krmača imamo oko dvije tisuće jer imamo nekoliko većih proizvođača, zbog čega smo i limitirali broj krmača koje mogu dobiti božićnicu i uskrsnicu na deset – navodi svetođurđanski načelnik.

Kod krava nema potrebe limitirati broj grla. Ionako ih je malo. Iz godine u godinu sve manje. U posljednjih nekoliko godina je broj krava s 350 pao na 150. Mladi se time ne žele baviti pogotovo jer se mlijeko, navodi Josip Jany, prodavalo po nikakvoj cijeni. Boli Janyia to gašenje proizvodnje i više zbog osobnog iskustva.

-Mi smo imali kravice, sada više nemamo. Naše selo više nema niti jednu – s tugom u glasu priča načelnik Svetog Đurđa.

Simboličnim darivanjem u Svetom Đurđu žele oživjeti poljoprivrednu proizvodnju

Volio bi kada bi se više mještana bavilo stočarstvom, proizvodnjom mlijeka i mesa zbog čega i daje božićnice i uskrsnice blagu, a ne samo ljudima. Svjestan je Jany da nitko neće ostati u proizvodnji samo zbog općinske uskrsnice i božićnice, ali to je ipak ne samo dobrodošla pomoć već i lijepa gesta kojom pokazuju da nisu zaboravili na svoje stočare i da cijene njihov trud i rad.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!