Ovaj tjedan u BBŽ stiže 1900 novih doza, u planu nova masovna cijepljenja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sredinom ovoga tjedna u Bjelovarsko-bilogorsku županiju treba stići 1900 novih doza cjepiva protiv koronavirusa. I to AstraZenecina koje je, kako nam svjedoče liječnici diljem županije, najmanje popularno i značajan dio pacijenata odbija cijepiti se njime. Ipak, dio pacijenata vjeruje stavu Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove prema kojem se slučajevi pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja ne mogu direktno povezati s AstraZenecom, pa pristaju na cijepljenje. Dolaskom novih količina Astra Zenece, ukupni broj doza pristiglih u BBŽ narast će na gotovo 16 tisuća. Naime, do sada je ovamo poslano 2100 doza Moderne, 4400 doza AstraZenece i 7347 doza Pfizer-a. Prema podacima iz platforme eCijepih od 27. prosinca 2020. do 30. ožujka 2021. ukupno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji cijepljeno je 9010 osoba.

-Broj doza određuje se proporcionalno prema broju stanovnika, uz iznimke ako se negdje pojavi žarište ili izvanredna situacija, kao što je potres, pa se u zahvaćene županije šalje više cjepiva. U odnosu na druge županije, Bjelovarsko-bilogorska županije je u okvirima tj. u prosjeku s drugim županijama osim onih županija koje su imale izvanredne situacije pa im je distribuirano malo više cjepiva – odgovorili su na naših upit iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dodajući kako procijepljenost u BBŽ iznosi 84 posto, što je u okvirima prosjeka u RH. Inače, najviše doza u odnosu na zaprimljene doze cjepiva je utrošeno u Karlovačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, najmanje je u Virovitičko-podravskoj.

Za razliku od nekih županija, koje tzv. masovna cijepljenja organiziraju na više punktova, u Bjelovarsko-bilogorskoj to nije slučaj. Do sada su cijepljenja većeg broja građana istovremeno održana u tri navrata u Dvorani europskih prvaka u Bjelovaru.

-U planu je uskoro organizacija još dva takva cijepljenja u Bjelovaru. U ostalim dijelovima županije za tim nema potrebe jer sve doze koje dobijemo uspiju potrošiti liječnici opće medicine koji cijepe pacijente u svojim ordinacijama – kazala nam je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo BBŽ Nina Renić.

Do sada na području BBŽ nisu evidentirane ozbiljnije nuspojave na neko od cjepiva protiv koronavirusa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!