Kakva katastrofa. Jesu li mraz i snijeg već obrali voćnjake?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/KAPELA – Je li berba gotova i prije nego što se urod uopće formirao, pitanje je koje visi nad glavama voćara nakon što su prijevremeni revni birači – snijeg, mraz i jutarnji minusi jučer i danas prošli kroz voćnjake. Stanje za sada ne izgleda obećavajuće, kaže nam Bjelovarčanin Maroje Ljubičić koji ima nasad od četiri i pol tisuće jabuka.

-Nije dobro, uglavnom. Stanje sada izgleda loše, ne znam što da vam drugo kažem, ali sada je tek drugi dan i još se stvarno stanje niti ne vidi – kaže bjelovarski voćar.

Svojih 250 stabala jabuka obilazi i Dragutin Samec iz Kapele koji je zabrinut u voćnjaku bio već u sedam ujutro.

-Ja sam jučer još razmišljao o tome da počnem ložiti neku vatru u voćnjaku, ali nemam dovoljno bačava tako da nisam krenuo, a sada mi je žao što se nisam potrudio i pokušao. Ako će biti loše uvijek ću se ljutiti na sebe što to nisam napravio – žali za propuštenom mogućnosti zaštite Samec.

Sada voćke prska aminokiselinama kako bi spasio što se spasiti da. Aronija srećom, kaže Samec, nije nastradala, a što je s jabukama još je teško reći.

-Sada vidim da se, kako bi mi rekli, poklopilo, a za jedno tri dana ću skidati cvjetove i ako će iznutra početi trunuti i crniti znači da je jako velika šteta – tumači Samec.

Počnu li cvjetovi trunuti tada pomoći nema i voćari će se morati pomiriti s još jednom propalom godinom u koje im je trud odnijelo vrijeme – snijeg i mraz u travnju koji se pokazuje kobnim mjesecom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!