SDP više nije Bajsov satelit i samostalno se bori u gradu i županiji za glasove ljevice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povjerenica SDP-a za grad Bjelovar i kandidatkinja te stranke za bjelovarsko-bilogorsku županicu Sandru Frčo prioćenjem se osvrnula na članak lokalnog portala u sklopu kojeg se, kako navodi Frčo u priopćenju, neutemeljeno favorizira Danijela Hajdinjak Prihić, kandidatkinja Centra za bjelovarsku gradonačelnicu, te degradira SDP. Priopćenje prenosimo u nastavku.

 

Stvarno nemam običaj reagirati na članke u medijma u ovo predizborno vrijeme pa čak niti na one koji prikazuju iskrivljenu sliku mene osobno kao SDP-ove kandidatkinje za županicu Bjelovarsko-bilogorske županije. Jasno mi je da je to dio predizbornog folklora, kao što mi je jasno da skoro svaki medij ima svog favorita. I to je po meni potpuno legitimno jer svatko ima pravo na politički stav i mišljenje. Tako dugo dok se poštuju načela objektivnosti i ravnopravnosti, sve je to ispravno i legitimno.

Ali nažalost danas sam pročitala članak na Bjelovarac.hr na koji moram reagirati. Kao što sam i rekla, jasno mi je da svatko ima svog favorita (Bjelovarac očigledno favorizira kandidatkinju Danijelu Hajdinjak Prihić) i to je njihovo pravo. Privatna su tvrtka i mogu imati svog favorita. No, napisati ovako pretenciozan tekst o SDP-u i navoditi toliko neistina samo kako bi umanjili SDP-ov ugled je stvarno neprihvatljivo. I još je to članak bez potpisa autora, kao da ga je pisala nepoznata osoba. I zbog svega toga ovdje ćemo ispraviti te neistine.

Napisao Bjelovarac :

„Nakon što su u SDP-u već dogovorili da će podržati kandidaturu Danijele Hajdinjak Prihić za gradonačelnicu Bjelovara, u posljednji trenutak došlo je do obrata i uz puno unutarstranačkih lomova i svađa, ta je stranka izašla sa svojom kandidatkinjom Antonetom Đokić koja je potpuno nepoznata široj javnosti.“

Istina :

SDP nije nikad dogovorio suradnju niti podršku kandidaturi kandidatkinje Centra već je to bila ideja nekih, sada već razriješenih članova SDP-a, da gđu. Hajdinjak-Prihić poguraju do nekog pristojnog postotka. Iz kojih osobnih interesa i za čije političke interese su to radili možete pitati njih. Vi ste novinari pa eto Vam teme. Odluka da se kandidatkinju Centra ne podrži donijela je većina tadašnjeg, sada raspuštenog Gradskog odbora SDP-a. I ona je bila ispravna jer osiguravati dva prolazna mjesta u Gradsko vijeće za stranku Centar (manje od 1% u RH prema zadnjoj anketi) je prilično čudno odluka. Valjda smo nešto naučili od 2017. kada smo podržali Davorina Posavca i bili bez svog kandidata.

Napisao Bjelovarac :

„Jedna od najzanimljivijih utrka na ovim izborima u Bjelovaru, osim za mjesto gradonačelnika, dogodit će se za primat na centru i ljevici što će dugoročno utjecati na političke odnose u našem gradu. Favorit u ovoj borbi je Danijela Hajdinjak Prihić.“  

Istina :

SDP u Bjelovaru nikada nije ostvario niži rezultat od 10,55 % (2017.) i nikada neće. I to je bio rezultat odluke da se podrži kandidat Davorin Posavac pa je time i dio naših birača birao njegovu listu. Valjda smo nešto naučili od 2017.g. A stranka Centar će se bome morati pomučiti da dođe do te brojke. Pa stoga nekoga unaprijed proglašavati favoritom ispred SDP-a je najblaže rečeno smiješno.

 

Napisao Bjelovarac :

„SDP, nekad velika i važna stranka, suočava se s time da u najvećim gradovima u kojima je osvajala najviše glasova stoji sve slabije, sudeći po trendovima iz istraživanja javnog mišljenja.

Istina :

Kada govorite o SDP-u RH (makar mi stvarno nije jasno kakve to veze ima sa lokalnim izborima u Bjelovaru) barem se potrudite pogledati najnovija istraživanja koja (zavisno od izvora) smještavaju SDP između 15 i 19 % podrške birača i time je druga najveća stranka u RH dok Centar bilježi potporu ispod 2%.

I da ne seciram dalje vaš pretenciozni tekst i razloge za njegovu objavu moram i želim istaknuti sljedeće činjenice :

  1. SDP Bjelovar je zbog svojih višegodišnjih loših odluka doveo sam sebe u situaciju da je Gradski odbor raspušten (na zahtjev tadašnje predsjednice Vanje Posavac).
  2. O krahu SDP-a nema ni govora jer se okuplja nova ekipa mlađih ljudi koji, sudeći po svakodnevnim kontaktima, osvajaju naklonost birača u Bjelovaru. A kandidatkinji Antoneti Đokić velika hvala što je prihvatila kandidaturu u ovako kratkom roku i što daje sve od sebe za SDP.
  3. Da iako postoje izazovi u reaktiviranju stranke u Bjelovaru, posebno u ovo predizborno vrijeme, uvjeravam Vas da će SDP zauzeti svoje mjesto u politici Bjelovara i da ono neće biti na dnu nego pri vrhu. Vjerujem da su Vam, kao i nama dostupna istraživanja javnog mnijenja pa eto provjerite.
  4. SDP Bjelovar je najsnažnija „stranka centra i ljevice“ i tako će biti i nakon izbora. Socijaldemokracija je opredjeljenje svakog petog birača u RH ma koliko neki to iskrivljavali.
  5. SDP Bjelovar kao i SDP BBŽ spreman je pružiti ruku suradnje svim političkim opcijama kada se radi o boljitku našeg grada, županije i kada se radi o dobrim i korisnim projektima. To je možda za mnoge novost, možda im zvuči kao bajka, ali ja Vas uvjeravam da će to tako biti

Stoga dragi moj Bjelovarac.hr nastavite i dalje favorizirati svoje kandidate, to je Vaše pravo. Ali ostavite se ćorava posla degradiranja SDP-a. Izbori su festival demokracije i oni će nam najbolje pokazati tko je favorit. Sve konstrukcije i spinovi to neće promijeniti. Nisu birači naivni, sve je njima jasno tko i zbog koga i iz kojih razloga netko nekog favorizira. Nadam se da ćete objaviti ovo priopćenje, koje ja za razliku od Vas potpisujem, pa time pokazati da ipak poštujete najosnovnije novinarske standarde.

S poštovanjem ,

Sandra Frčo

Povjerenik SDP-a za grad Bjelovar

Kandidatkinja SDP-a za županicu BBŽ

Nositeljica liste SDP-a za Skupštinu BBŽ 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!