Namještaj za županijske škole nabavlja tvrtka u vlasništvu šogora dožupana Nevena Alića!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

-Nećete dobiti podatke od ravnatelja, župan zabranio – tako glasi anonimna poruka koja je stigla na adresu našeg portala, samo dan nakon što smo na adrese svih škola kojima je osnivač Županija poslali upit vezan uz opremanje škola namještajem. Konkretno, zanimalo nas je koje su škole u posljednjih osam godina nabavljale namještaj i tko su im pritom bili dobavljači. Spomenuti upit postavili smo nakon što nam je nekoliko zaposlenih u sustavu obrazovanja ukazalo na činjenicu da se škole, među ostalim, opremaju i namještajem iz čazmanske tvrtke Interprodizajn d.o.o. koja je u vlasništvu Željka Horvatinovića, šogora bjelovarsko-bilogorskog dožupana Nevena Alića. Istog dana kada smo primili anonimnu poruku, u sandučić su nam stali pristizati identični odgovori ravnateljica i ravnatelja škola – temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama gotovo svi su zatražili produljenje roka za odgovor za 15 dana, s obzirom da smo ih, tvrde, tražili previše podataka za duže vremensko razdoblje. Svi, izuzev tri škole koje u spomenutom razdoblju nisu nabavljale namještaj, potom OŠ Ivanska koju je namještajem nakon energetske obnove opremila bjelovarska tvrtka VIK Iverali te OŠ Slavka Kolara iz Hercegovca koja je namještaj u tri navrata nabavljala u Jysku, Primi i Hercegovoj trgovini u Zagrebu.

Gotovo identični odgovori županijskih škola

Da je među dobavljačima za neke od drugih škola bila tvrtka Interprodizajn potvrdilo nam je nekoliko zaposlenika škola, među kojima i ravnatelji, koji su nas zamolili za anonimnost. Prema njihovim tvrdnjama, poslovi sa spomenutom čazmanskom tvrtkom dogovarali su se najčešće putem postupaka jednostavne nabave. Dakle, najčešće je bila riječ o vrijednosti nabave manjoj od 200 tisuća kuna. Ravnatelji bi, kažu, iz Županije, često i od samog dožupana Alića, dobivali naputak od koje tri tvrtke tražiti ponude. Među njima bi bila i tvrtka Interprodizajn čija bi ponuda uglavnom bila najpovoljnija. Namještaj su naručivale škole za što bi im Županija doznačila sredstva. Sama Županija nije naručivala namještaj jer ne smije direktno sklapati nikakve poslove s tvrtkom u vlasništvu Alićeva šogora, i to temeljem članaka 76. i 77. Zakona o javnoj nabavi, kako je navedeno i na internetskoj stranici Županije. No, ondje su očito doskočili toj zakonskoj prepreci tako što su ulogu naručitelja roba i usluga od Interprodizajna prepustili samim školama, odnosno ravnateljima istih. No, bez obzira na to, namještaj za škole u više navrata je, doznajemo, financiran iz proračuna Županije. Ne direktno, već posrednim putem, preko škola. Na koncu, i sam župan Damir Bajs prilikom obilaska škola u obnovi često je ponosno isticao kako će se upravo Županija pobrinuti za unutarnje opremanje škola, što se prikazivalo kao dodatni trošak nakon energetske obnove.

Da je u posljednjih osam godina doista nabavljao namještaj za neke županijske škole, potvrdio nam je i sam vlasnik i direktor tvrtke Interprodizajn d.o.o. No, on tvrdi kako to nema nikakve veze sa činjenicom da mu je dožupan Neven Alić šogor.

-Ja sam radio namještaj za škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prije deset, 15 godina, a i sada me ravnatelji zovu jer imamo specifičan program upravo za škole. Dakle, škole su bile naručitelji. U tehniku plaćanja ne ulazim, no čini mi se da su i za unutarnje opremanje u sklopu energetskih obnova škola sredstva bila osigurana iz Europske unije – kaže Horvatinović koji, tvrdi, radi sa školama i na području drugih županija. Dodaje kako u posljednjih osam godina, otkako je Neven Alić dožupan, s Bjelovarsko-bilogorskom županijom nije sklopio niti jedan posao, iako je prije toga opremao urede i druge prostore Županije. Odlučno tvrdi kako u dogovaranju njegovih poslova sa školama Alić ni na koji način nije sudjelovao ili posredovao.

-Štoviše, otkako se on počeo baviti politikom, ni nismo u nekom kontaktu – kaže Horvatinović koji je, prije nego što je pokrenuo vlastitu tvrtku, imao zajedničku tvrtku sa Alićem, Interarting, koja se također bavila namještajem. U sudskom registru stoji kako je ona ugašena 2013. godine, iste one kad je Alić prvi put postao dožupan. Sam Alić nije želio komentirati opisane situacije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!